Спеціальні потреби

Вчені продовжують з’ясовувати причину масової загибелі птахів у Арканзасі


Мешканці та влада маленького містечка Бібе у штаті Арканзас намагаються розгадати таємницю, що сталася ввечері напередодні Нового року. Кілька тисяч птахів раптово впали з неба мертвими без очевидних причин. До справи долучилися науковці, які поки що не мають відповіді на питання, що спричинило масову смерть птахів.

Мешканці містечка Бібе стали свідками картини, майже як з фільмів жаху. З неба на дороги, машини, подовір’я, дахи будинків почали падати мертві птахи. Начальник комунальної служби Мілтон Макаллер розповідає якою була для нього новорічна ніч:

«Я думав мер міста розігрує мене, коли підняв мене о четвертій годині ранку зі словами: “На нас з неба впали птахи”».

Що спричинило смерть приблизно п’яти тисяч птахів поки що точно не відомо. Одна з версій – налякані феєрверками птахи знялись зі свого місця і втратили орієнтацію.

До цієї думки схиляється і капітан Кевін Макґован: «Більшість цих птахів бачать вночі не краще за нас з вами. Вони не бачать так як сови. То ж, якщо вони знялись зі свого місця в ночі, вони летіли всліпу».

За теорією науковця Мічіо Каку смерть птахів спричинив різкий зсув вітру:

«Цілком вірогідно, що це масове самогубство спричинила атмосферна зміна або ж повітряний мікровибух».

Версію отруєння влада відкидає, адже встановлено, що птахи померли від внутрішньої травми. Однак, щоб розвіяти усі сумніви кілька птахів відправили на аналізи у декілька лабораторій.

Керівник відділу розслідування хвороб при національному центрі дикої природи Скот Райт зазначає:

«На щастя, це не кінець світу. Я розумію занепокоєння людей. Звичайно люди хочуть знати, що відбувається, коли вони прокидаються, а навколо мертві птахи. Звичайно це непокоїть. Ми дамо відповідь на це питання як тільки зможемо».

Таємничості додали інші випадки масової смерті птахів. У понеділок у сусідній Луїзіані знайшли близько п’ятисот мертвих птахів на одній з місцевих доріг. А мешканка штату Кентуккі знайшла кілька десятків мертвих пташок на своєму подвірні. У Луїзіані урядовці пояснюють причину смерті птахів зіткненням з лінією електропередач. А загалом вчені запевняють, що випадки масової загибелі птахів – не рідкість.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG