Спеціальні потреби

"Він – бандит!" Байден закликав протистояти Путіну і підтримати фінансування для України


Президент США Джо Байден у п’ятницю, 15-го березня, під час спільного зі спікером Палати представників Майком Джонсоном заходу у будівлі Капітолія "Обід друзів Ірландії"/AP
Президент США Джо Байден у п’ятницю, 15-го березня, під час спільного зі спікером Палати представників Майком Джонсоном заходу у будівлі Капітолія "Обід друзів Ірландії"/AP

Конгрес США повинен негайно схвалити двопартійний законопроєкт про національну безпеку, який передбачає допомогу Україні.

Про це президент США Джо Байден заявив у п’ятницю, 15-го березня, під час спільного зі спікером Палати представників Майком Джонсоном заходу у будівлі Капітолія.

Під час виступу на заході, присвяченому зустрічі з прем'єр-міністром Ірландії Лео Варадкаром Джо Байден зазначив, що "де б не відбувалося прагнення до свободи, де б не було заклику до прогресу, люди в усьому світі завжди можуть розраховувати на те, що Ірландія та Сполучені Штати будуть на їхньому боці."

Захід під назвою "Обід друзів Ірландії", присвячений також Дню святого Патрика, національному святу Ірландії, став нагодою для нових заяв щодо України.

Байден подякував керівництву Ірландії за допомогу Україні, та наголосив, що "сповнений рішучості продовжувати робити наш внесок".

Я продовжую закликати кожного члена в цій залі протистояти Володимиру Путіну

"Я переконаний, що переважна більшість ... членів Конгресу готова виконати свою роль, і я продовжую закликати кожного члена в цій залі протистояти Володимиру Путіну. Він – бандит!" – сказав Байден.

Президент США закликав представників Конгресу "негайно надіслати" йому ухвалений законопроєкт про національну безпеку, що включає додаткове фінансування для України, Ізраїлю, Тайваню та гуманітарну допомогу для Гази.

Пропозиція щодо додаткового фінансування для України на понад 60 мільярдів доларів пройшла голосування в Сенаті майже місяць тому, але лідер Палати представників Майкл Джонсон відмовлявся ставити законопроєкт на голосування конгресменів.

"Законопроєкт передбачає фінансування для України та Ізраїлю і, можливо, не менш важливу гуманітарну допомогу для Гази. Вони дуже, дуже потрібні. І це посилає чіткий сигнал: Америка виступає за свободу, і ми ні перед ким не схиляємося, ні перед ким у світі", – наголосив Байден.

Водночас спікер Майк Джонсон у своїй промові під час цього заходу про Україну не згадав, хоча говорив про мир у світі.

"Нині в багатьох сенсах на наших серцях важко..., тому що стабільність перебуває під загрозою в Європі та на Близькому Сході, а наші союзники і друзі, такі як Ізраїль і Тайвань, продовжують боротися за своє право на існування. І я знаю, що всі в цій залі віддані одному й тому ж, ми знаємо, що всі ми повинні відстоювати національний суверенітет і працювати заради миру", – сказав Джонсон.

Байден подякував Ірландії, звернувся до власних законодавців із закликом допомогти Україні

Раніше у пʼятницю, 15-го березня, під час зустрічі з Лео Варадкаром Байден також говорив про необхідність підтримки Києва.

"Ми об’єднуємося, щоб підтримати Україну у протистоянні навалі Путіна, жорстокості, з якою він атакує українців. Я хочу подякувати Ірландії за непохитну допомогу Україні, включаючи мільйони життєво необхідної гуманітарної підтримки. Ви надаєте мільйони доларів", – сказав Байден і ще раз звернувся до власних законодавців.

«Я закликаю наш Конгрес виконати свою частину. Поверніться до роботи. Ми змогли знайти ще 300 мільйонів доларів, але ми повинні дати їм пакет на 60 мільярдів доларів ", – сказав Байден.

Ми повинні дати їм пакет на 60 мільярдів доларів

Як повідомляв Голос Америки, у вівторок, 12-го березня, Білий дім оголосив про новий пакет військової допомоги для України на суму 300 мільйонів доларів. Це – перший пакет озброєнь від США у цьому році. Востаннє таке оголошення було наприкінці грудня минулого року.

Попри те, що Конгрес США досі не схвалив додаткового фінансування для Києва, Джо Байден для нового пакета застосував дозвіл на використання залишкових 4 мільярдів доларів, наданих Конгресом США раніше. Цю опцію в адміністрації президента тримали про запас.

У Білому домі зазначили, що новий пакет допомоги дозволить підтримати Україну в плані озброєння лише на короткий період і наголосили на необхідності ухвалення Конгресом додаткового фінансування.

Спікер Джонсон розраховує на голоси демократів

Тим часом спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон очікує, що законопроєкт про додаткове фінансування допомоги Україні буде схвалено за допомогою голосів конгресменів від Демократичної партії. Це підтверджує стійкий опір будь-якій новій допомозі Києву всередині Республіканської партії, написало видання Politico.

Днями Джонсон сказав, що конгресмени можуть підготувати власний законопроєкт про допомогу Україні, де допомога Україні може бути надана у форматі позики або ленд-лізу, тобто перестане буди безоплатною для України.

У Білому домі у відповідь на пропозицію спікера заявили, що надають перевагу версії законопроєкту про допомогу Україні, за яку проголосував раніше Сенат, і який передбачає виділення Україні понад 60 мільярдів доларів.

Директор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі на питання Голосу Америки заявив, що ця версія законопроєкту відповідає інтересам національної безпеки США.

Дивіться також:

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

У Швеції стартували навчання НАТО Swift Response. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:24 0:00
XS
SM
MD
LG