Спеціальні потреби

Байден: США визнають курдську загрозу для Туреччини


Віце-президент Джо Байден та президент Туреччини Таїп Реджеп Ердоган
Віце-президент Джо Байден та президент Туреччини Таїп Реджеп Ердоган

Віце-президент США зустрівся з турецькими лідерами для обговорення сирійської кризи.

Сполучені Штати розуміють, що Робоча партія Курдистану (РПК) для Туреччини є не меншою загрозою, ніж бойовики «Ісламської держави», хоча Вашингтон і підтримує курдські збройні формування у їх боротьбі з джихадистами в Іраку.

Про це заявив у суботу віце-президент США Джо Байден, перебуваючи з офіційним візитом у Туреччині.

Байден виступив у Стамбулі, де він зустрічався з прем'єр-міністром Ахметом Давутоглу і президентом Реджепом Тайіпом Ердоганом, і обговорив з ними перспективи переговорів щодо майбутнього Сирії, які починаються наступного тижня.

Після офіційних зустрічей Байден сказав, що бойовики ІДІЛ - «не єдина загроза існуванню Туреччини. Не менш серйозною загрозою є РПК, і ми знаємо про це. Без сумніву, РПК - це терористичне угрупування, і те, що вони продовжують робити, абсолютно обурює».

Бойовики Робітничої партії Курдистану вже років 30 воюють проти турецьких урядових військ, домагаючись автономії для південно-східних областей Туреччини, заселених переважно курдами. Зараз РПК також активно бореться проти «Ісламської держави» на півночі Іраку, де американська авіація підтримує їх з повітря.

Турецькі оглядачі звертають увагу, що Байден не засудив курдських повстанців в Сирії, які називають себе Загони народної оборони (відомі під абревіатурою YPG). Їх заснувала потужна курдська Партія Демократичний союз (відома під абревіатурою PYD). Загони зайняли оборонну позицію на територіях, заселених курдами у Сирії і ведуть боротьбу проти всіх інших груп, учасниць Громадянської війни в Сирії.

Давутоглу прокоментував ухвалене в грудні рішення, про введення турецьких військ в Ірак, яке викликало чимало критики. Глава турецького уряду заявив, що Туреччина поважає суверенітет Іраку, а її війська там воюють з «Ісламською державою».

Сполучені Штати виступають за політичне врегулювання збройного конфлікту в Сирії, що триває вже майже п'ять років. Байден заявив, що Сполучені Штати «готові ..., якщо це виявиться неможливим, вдатися до військових способів знищення» «Ісламської держави».

Дивіться також: Позиція США Росії по Сирії може змінитись за кілька місяців

Обама заявив, що позиція Росії по Сирії може змінитись за кілька місяців. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Відео - найголовніше

Підсумки візиту держсекретаря Блінкена до Києва. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00
XS
SM
MD
LG