Спеціальні потреби

Березень став десятим поспіль найспекотнішим місяцем на Землі


Починаючи із червня минулого року, температура на планеті б’є історичні рекорди тепла. Фото: AP
Починаючи із червня минулого року, температура на планеті б’є історичні рекорди тепла. Фото: AP

Вже десять місяців поспіль науковці спостерігають рекордно високі температури на Землі. Йдеться про температуру повітря і про температуру океанів. Про це повідомляє Associated Press з посиланням на кліматичне агентство Європейського Союзу Copernicus.

З червня минулого року температура на планеті б'є історичні рекорди. На це впливали в тому числі морські хвилі в більшій частині світових океанів.

Разом із неприродними морськими хвилями це робить температурні рекорди такими приголомшливими
Дженніфер Френсіс

За повідомленнями агентства, середня температура березня складала 14,14 градуса за Цельсієм, що на десяту частину градуса більше, ніж попередній температурний рекорд, встановлений у 2016 році, та на 1,68 градуса більше ніж фіксували наприкінці XIX століття. Науковці використовують порівняння температур з кінцем 1800-их років, бо відтоді почали активно використовувати викопне паливо.

Науковці очікували рекордні показники цього року через кліматичні умови метеорологічного феномену Ель-Ніньйо, який призвів до потеплішання центральної частини Тихого океану.

"Разом із неприродними морськими хвилями, це робить температурні рекорди такими приголомшливими", – зауважує дослідниця Центру кліматичних досліджень Вудвелла Дженніфер Френсіс.

Науковці частково пов'язують підвищення температур з антропогенними чинниками й збільшеннями викидів вуглекислого газу через спалювання нафти, вугілля і природного газу.

Дженніфер Френсіс підкреслює, що траєкторія зростання температур не зміниться, доки концентрація парникових газів в атмосфері не зменшиться: "Це означає, що ми маємо припинити спалювати викопне паливо, зупинити вирубування лісів і якнайшвидше вирощувати нашу їжу більш екологічно".

Відповідно до Паризької угоди 2015 року, країни зобов'язались утримати підвищення температур на рівні або нижче 1,5 градуса за Цельсієм, порівняно із доіндустріальним часом.

Ми маємо припинити спалювати викопне паливо
Дженніфер Френсіс

За президентства Джо Байдена, Сполучені Штати активно вкладали гроші у проєкти з подолання зміни клімату, включно з інвестиціями в електромобілі, модернізацію електромереж тощо. США також повернулися до кліматичного діалогу на міжнародному рівні, після того, як колишній президент Дональд Трамп вивів країну з Паризької кліматичної угоди.

Вчені вважають, що світ має відмовитися від використання викопного палива, щоб досягти іншої амбітної мети – обмеження глобального потепління до 1,5 градусів за Цельсієм порівняно з доіндустріальною ерою. Це допоможе уникнути найбільш руйнівних наслідків глобального потепління й зміни клімату, в той час, як викопне паливо створює основну частину викидів парникових газів, відповідальних за потепління.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG