Спеціальні потреби

Бельгія надасть Україні винищувачі F-16 починаючи з 2025 року


Українські пілоти вже прибули до США та Данії для навчання на винищувачах F-16. (Фото: AP Photo/Ahn Young-joon, File)
Українські пілоти вже прибули до США та Данії для навчання на винищувачах F-16. (Фото: AP Photo/Ahn Young-joon, File)

Бельгія з 2025 року відправлятиме в Україну винищувачі F-16 і забезпечуватиме їхнє обслуговування. Про це заявив прем'єр-міністр країни Александр Де Кроо в середу після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у Брюсселі, повідомляє агентство Reuters.

“Бельгія з 2025 року зможе постачати F-16 в Україну, — заявив Де Кроо на пресконференції. – Вони будуть у вашому розпорядженні, залежно від рішення уряду, який буде на той момент".

В окремій заяві в ефірі радіо Bel RTL міністерка оборони Бельгії Людівін Дедондер також підтвердила цю інформацію. Однак, бельгійські офіційні особи не назвала точну кількість винищувачів, яку буде передано Україні.

У такий спосіб, Бельгія приєдналася до коаліції країн, включно з Нідерландами, Данією та Норвегією, які вже пообіцяли надати Україні винищувачі F-16.

Бельгія має на озброєнні загалом 45 винищувачів F-16, і почне передавати літаки Україні в міру того, як з 2025 року країна почне отримувати нові винищувачі F-35, які замінять теперішні F-16, повідомляє агентство DPA.

Як раніше повідомляв Голос Америки, українські пілоти вже прибули до Данії та США для навчання на цих літаках.

Багатоцільовий винищувач F-16 було створено американською оборонною корпорацією Lockheed Martin. Він має 11 місць для встановлення зброї та іншого обладнання, може рухатися зі швидкістю до 1500 миль/год (близько 2414 км/год) і має радіус дії понад 2002 милі (близько 3222 км), повідомляє Sky News.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG