Спеціальні потреби

Нідерланди нададуть Україні F-16 у 2024 році


Міністрерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен
Міністрерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен

Нідерланди мають намір відправити в Україну першу партію винищувачів F-16 у 2024 році, повідомила міністерка оборони Кайса Оллонгрен.

Перед поставкою реактивних літаків пілоти, екіпаж і технічний персонал мають пройти навчання на реактивних літаках, сказала Олленгрен під час інтерв’ю MSNBC. Посадовиця не сказала, скільки точно триватиме навчання, але припустила, що це буде від шести до восьми місяців.

«Ці речі потребують часу. Я вважаю, що найважливішим є сигнал, який ми посилаємо не лише Києву, а й Москві та Кремлю. А саме: ми там є», - сказала вона.

Оллонгрен заявила, що Нідерланди переходять на F-35, тому вони можуть надати Україні F-16. І хоча сама наявність F-16 не «змусить Україну виграти війну», ці літаки допоможуть протиповітряній обороні України.

«Це чудова система озброєнь. Ось чому так важливо, щоб вони це отримали», - сказала вона.

Як раніше повідомляв Голос Америки, Нідерланди, Румунія та американська оборонна компанія Lockheed Martin створять новий центр для підготовки пілотів винищувачів F-16. Цим центром згодом зможе скористатись і Україна. В ефірі MSNBC Олленгрен зазначила, що навчальний центр для пілотів повинен бути запущений у Румунії «якомога швидше».

Данія розпочала підготовку восьми українських пілотів для польотів на реактивних літаках у серпні, тоді як Сполучені Штати заявили, що підготовка українських пілотів розпочнеться у жовтні, після того, як пілоти пройдуть навчання англійської мови.

Як раніше повідомляв Голос Америки, під час візиту президента Зеленського до Канади 22-23 вересня прем’єр-міністр країни Джастін Трюдо заявив, що Канада скерує інструкторів для навчання українських пілотів і механіків для F-16, «щоб українці могли максимально використовувати надані винищувач».

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG