Спеціальні потреби

Азійський короп - загроза комерційним рибалкам у США


Комерційне рибальство – багатомільярдна промисловість в районі Великих озер, розташованих на кордоні США та Канади. Понад 800 тисяч американців зайняті в цій індустрії. Однак сьогодні цим людям загрожує втрата роботи через проникнення у місцеві води риби-хижака – азійського коропа. Якимсь чином ця риба оминає електронні бар’єри і, потрапивши у річку, знищує природні для цих вод види риб. Під загрозою опинилося не тільки місцеве рибальство, але й місцева екосистема.

Чад Айзек, який рибалить на ріці Іллінойс чверть століття, нарікає, що азійський короп – це якась чума.

Ця риба, каже Чад, заполонила річку до тієї міри, що тепер буквально вистрибує із води.

Чад заробляє із вилову сомів та інших смачних та товарних видів риб, яких однак стає все менше через засилля риби-хижака.
«Буває, викидаєш назад у ріку понад 900 кілограмів азійського коропа, поки не наловиш потрібної тобі риби. Але її якість падає. Риба у ріках стає тоншою і меншою», - каже він.

Стара приказка говорить: «якщо не можеш перемогти – то приєднайся», що і зробив Чад, аби звести кінці з кінцями. Свій вільний час він проводить разом з друзями-рибалками та науковцями на ріці, виловлюючи небезпечного хижака. Вчений-біолог у Міністерстві природних ресурсів Іллінойсу Ґері Латербі пояснює:

«Наше завдання у цьому проекті – виловити якомога більше азійського коропа, щоби зменшити шанси цієї риби дістатися до захисних бар’єрів».

Латербі разом із Чадом відслідковують і обстежують здобич, щоби допомогти владі штату усвідомити масштаби проблеми та розробити план її подолання.

Частина річки Іллінойс біля Морріса знаходиться за кілька кілометрів від електронного бар’єру – критичного місця вздовж системи водяних шляхів, що повинен зупинити коропа від появи в озері Мічиган. Ґері Латербі говорить, що завдання не з легких.

«Кожен вилучений нами короп зменшує шанси його проходження через електронний бар’єр. Ми все ще намагаємося встановити місце скупчення цієї риби. Я припускаю, що нам доведеться запросити сюди ще більше рибалок, для збільшення вилову цієї риби».

Короп, вилучений із води у цьому районі, не піде на харчові потреби. Рибалки північно-західного району Іллінойсу погодилися переробляти його на добриво.

Азійський короп, каже Чад, не користується комерційним попитом: «Це ситуація, коли благаєш, аби у тебе купили рибу».

Однак ця ситуація може змінитися на краще. Губернатор Іллінойсу Пет Квін нещодавно підписав домовленість з Китаєм про експорт 14 мільйонів кілограмів азійського коропа річно.

Втім рибалки вважають, що повинна бути краща інфраструктура для вилову хижацьких видів риби.

«Ми хочемо бути, як фермери – мати право продавати свій урожай будь-де», - говорить Чад Айзек.

Наразі в Іллінойсі є лише два господарства, що переробляють азійського коропа. Чад каже, що збільшення попиту на цю рибу може вирішити дві проблеми: приносити заробіток за очищення ріки від риби-хижака і повернути популяцію природних для цих вод рибних видів до нормального рівня, чого не бачили тут протягом останніх десятиліть.

Із зменшенням кількості азійського коропа, як Чад сподівається, життя рибалок повернеться у нормальне русло.


  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG