Спеціальні потреби

Чому зараз хочуть позбавити Власенка депутатського мандата?


Cергій Власенко
Cергій Власенко
Голова Верховної ради Володимир Рибак прийняв рішення регламентного комітету ВР про позбавлення депутатського мандата представника фракції «Батьківщина» Сергія Власенка. Рибак одразу направив відповідне подання до суду. Про це на прес-конференції у п’ятницю заявив заступник лідера партії «Батьківщина» Олександр Турчинов.

«Вчора пан Рибак підписав подання швидкоруч на Вищий адміністративний суд щодо позбавлення Власенка депутатського мандата. Усе це вони хотіли провести таємно, включаючи рішення суду», - сказав Турчинов.

Офіційна причина подання – сумісність депутатського мандата з адвокатською діяльністю. Згідно з Конституцією, достроково припинити повноваження народного депутата можна тільки більшістю голосів у Верховній раді. Утім, якщо депутат не виконує вимоги про несумісництво, позбавити депутатського мандата його може Вищий адміністративний суд України.

Члени регламентного комітету ВР, які представляють опозиційні сили, заявили, що їм не повідомили про засідання комітету в четвер, на якому приймали рішення по Власенко. У п’ятницю прес-служба «Батьківщини» оприлюднила заяву восьми представників регламентного комітету від опозиції. Депутати стверджують, що засідання не було, оскільки їх, як членів комітету про це не повідомляли. А згідно з законом – повинні були. Тому, депутати просять вважати недійсним рішення прийняте на такому засідання.

«У комітеті, коли приймається рішення, ключовим є кворум, тобто більшість. Якщо вони голосують та приймають рішення, теоретично, це легітимно, але якщо прийняте рішення не враховує думку опозиції, як великої частини парламенту – воно стає більш сумнівним у питаннях легітимності», - сказав «Голосу Америки» голова Агентства законодавчих ініціатив Ігор Когут. «Ми сьогодні маємо абсурдну ситуацію, коли депутатів позбавляють мандатів без рішення Верховної ради – це повна криза представницької демократії, бо не можна виключно рішенням суду позбавляти мандата тих людей, які були делеговані певною кількістю виборців».

За словами Турчинова, рішення нелегітимне і тому, що Власенко 22 лютого написав заяву про позбавлення його права займатися адвокатською діяльністю. За українськими законами, людина позбавляється права займатися адвокатською діяльністю одразу після того, як підпише заяву.

Те, що позбавлятимуть мандатів за сумісництво підштовхнуло депутатів переглянути біографії колег з інших фракцій і вказати, хто ще точно підпрацьовує на стороні. Депутат від «Батьківщини» на своїй Facebook сторінці написав, якщо позбавляти мандатів через адвокатські ліцензії, то потрібно не забути і про регіонала Володимира Олійника, який і досі має адвокатську ліцензію.
Пан Рибак підписав подання швидкоруч на Вищий адміністративний суд щодо позбавлення Власенка депутатського мандата. Усе це вони хотіли провести таємно, включаючи рішення суду.
Олександр Турчинов

«Є правило несумісництва, але тоді чому не приймається таке ж рішення щодо міністра оборони, який ще до сих пір суміщає – це значить вибіркове застосування норм регламенту», - сказав Когут.

Політологів більше цікавить чому саме зараз звернули увагу на депутатів-сумісників, адже це було і раніше, і стосується не тільки адвокатської діяльності, а й бізнесу. Заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький вважає, що це може негативно вплинути на міжнародне становище України. В першу чергу, на підписання Угоди про Асоціацію з ЄС. Адже однією з основних вимог до української влади є вирішити питання вибіркового правосуддя, особливо це стосується ув’язнення Юлії Тимошенко та Юрія Луценка.

«Думаю, що при владі є сили, які не зацікавлені в тому, щоб ми підписали Угоду про Асоціацію. Ми бачимо, що Європа пішла на випереди – нам практично дають цю можливість, але у цьому хтось незацікавлений, бо якщо буде арешт Власенка, то це буде впливати на переговори», - сказав «Голосу Америки» Голобуцький.

Політолог також припускає ще одне можливе пояснення – Власенко, як захисник Тимошенко, служить своєрідним каналом інформації. «Можливо, влада хоче змінити канал спілкування, щоб він був не через Власенка, а через когось іншого», - сказав Голобуцький.
XS
SM
MD
LG