Спеціальні потреби

«Міжнародна амністія» закликає встановити тих, хто стоїть за вбивством Нємцова


Холоднокровним вбивством, мета якого - змусити замовкнути один з голосів, які намагаються протистояти атмосфері придушення свободи слова і зборів, яка запанувала в Росії.

Холоднокровним вбивством, мета якого - змусити замовкнути один з голосів, які намагаються протистояти атмосфері придушення свободи слова і зборів, яка запанувала в Росії. Так назвала вбивство Бориса Нємцова Міжнародна правозахисна організація «Міжнародна амністія» (Amnesty International).

Правозахисники зазначають, що в Росії вже є цілий список нерозкритих політичних вбивств і нападів, розслідування яких знаходиться під так званим «особистим контролем» високопоставлених чиновників. «Ми не повинні допустити, щоб ім'я Бориса Нємцова стало всього лише ще одним рядком у цьому списку» - йдеться в прес-релізі Amnesty International.

«Борис Нємцов був одним з найвидатніших і наймужніших мужніх політичних активістів Росії. У минулому він сам був в'язнем сумління, коли його піддавали арешту за участь у мирних демонстраціях протесту. Він був одним з організаторів ходи опозиції в Москві 1 березня. Якщо російській владі не вдасться провести негайне і ефективне розслідування, і вбивці Бориса Нємцова НЕ постануть перед справедливим судом, то це стане символічним вироком російським властям, які не зуміли забезпечити дотримання фундаментальних прав людини», - заявив заступник регіонального директора Amnesty International щодо Європи та Центральної Азії Денис Кривошеєв.

До тих пір, поки не буде розкрита повна правда про вбивство Бориса Нємцова, численні здогади, які кружляють і продовжують поширюватися, можуть використовуватися різного роду деструктивними елементами для провокації насильства в ході майбутніх акцій протесту. Російська влада несе всю відповідальність за негайне встановлення особи тих, хто стоїть за вбивством, а також за дотримання права на зібрання і вільне вираження думки однодумців Бориса Нємцова - підкреслює Amnesty International.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG