Спеціальні потреби

За кількістю страт попереду Іран, Ірак та Саудівська Аравія


Лідери за стратами- Ірак, Іран та Саудівська Аравія
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Лідери за стратами- Ірак, Іран та Саудівська Аравія

У минулому році вирок смертної кари був приведений у виконання в 21 країні світі. Про це повідомила Міжнародна Амністія у своєму щорічному звіті, що був оприлюднений у середу. Попереднього року смертна кара застосовувалася в тій же кількості країн, що є значно менше, ніж 10 років тому. Тоді цей приговор виносився в 28 країнах світу.

Каміл Албошока – іранський араб, який шукав політичного притулку в Великобританії 7 років тому. Під час навчання він брав участь у кампаніях правозахисних організацій з вимогою скасувати смертну кару в Ірані. Двоє його двоюрідних братів та троє найкращих друзів, усі з арабської меншини, були звинуваченні у державній зраді та чекають приведення у виконання смертного вироку.

«Ми мали близькі стосунки, нам було добре разом. Я не можу просто уявити, що їх буде страчено. Я не можу. Це так важко», - говорить Албошока.
Міжнародна амністія видає щорічний звіт щодо смертної кари у світі. В організації говорять, що кількість страт в Ірані та інших країнах Близького Сходу викликає занепокоєння.

«Сімдесят п’ять відсотків усіх страт, щодо яких ми знаходимо підтвердження, відбуваються лише в трьох країнах. Це Іран, Ірак та Саудівська Аравія. Особливо в Іраку та Ірані ми бачимо сотні смертних вироків, приведених у виконання. І це лише ті, про які ми знаємо, – сотні щороку», - каже Джен Ветцел, один з авторів звіту «Міжнародної Амністії».

У звіті говориться, що загалом у світі за минулий рік було приведено у виконання 682 смертних вироків. Це на два більше, ніж в 2011. Серед методів страт – введення смертельної ін’єкції, повішання, обезголовлення, розстріл.

Окрім Іраку, Ірану та Саудівської Аравії смертна кара також активно застосовується в Китаї та Сполучених Штатах. Хоча статистика щодо смертної кари в Китаї засекречена, в Амністії вважають, що в цій країні щорічно страчують тисячі людей. Ветцель вказує і на інші погані новини – смертна кара як вища міра покарання була відновлена в Японії, Індії та Пакистані. Але є і гарні новини.

«Серед позитивних змін ми бачимо зрушення у Західній Африці, де уряди в Беніні, Гані та Сьєрра-Леоне шукають правових шляхів скасувати смертну кару», - говорить Ветцел.

У Міжнародній Амністії вірять, що колись їм вдасться досягти своєї основної засадничої мети – універсального скасування смертної кари по всьому світу.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG