Спеціальні потреби

Боротьба за Африку: “колонізаційні” зусилля Москви та українська протидія російському впливу


На архівному фото - протест біля посольства Росії в ПАР, 22 лютого 2023 року проти російського вторгнення в Україну та спільних військово-морських навчань, які проводяться Сили оборони Південної Африки з Росією та Китаєм. AP Photo/Jerome Delay
На архівному фото - протест біля посольства Росії в ПАР, 22 лютого 2023 року проти російського вторгнення в Україну та спільних військово-морських навчань, які проводяться Сили оборони Південної Африки з Росією та Китаєм. AP Photo/Jerome Delay

Україна та Росія змагаються за вплив на Африку, зауважують оглядачі, які аналізують повідомлення з другого за розміром континенту планети, де у 54 країнах живе близько 1,2 мільярда людей.

Україна відкрила одразу десять нових посольств у країнах Африки, повідомив президент України Володимир Зеленський. Він наголосив, що Україна приходить в Африку як рівноправний партнер.

“Ми прагнемо взаємної вигоди”, – прокоментував Зеленський відкриття посольств у своєму зверненні до народів Африки.

Натомість в Agence France Press припускають – Україна відкриває посольства в Африці для протидії Росії.

Москва мала тісні стосунки з багатьма африканськими країнами з часів Радянського Союзу, який протистояв західному впливу на африканські держави в період "холодної війни".

Натомість Україна не мала широких контактів з Африкою, що обернулося проти неї в час широкомасштабного російського вторгнення, коли Росії вдалося обернути до себе симпатії багатьох впливових країн континенту.

“Київ прагне збільшити присутність в Африці, щоб протистояти впливу Москви”, – цитує пише AFP.

Повідомлення про появу нових посольств на континенті, з'явилося на тлі даних британської розвідки про те, що Росія задіяла підрозділи власного “Африканського корпусу” під час наступу на Вовчанськ у Харківській області, очевидно підсиливши свій наступ на Україну ресурсами, раніше виділеними на Африку.

Київ прагне збільшити присутність в Африці, щоб протистояти впливу Москви
AFP

Геополітичне змагання за Африку між США та Росією

Водночас російські пропагандистські ресурси широко висвітлюють тему виведення американських військ із Нігеру, заплановане на найближчі місяці.

Вашингтонське видання The Hill, аналізуючи ситуацію, припускає – США програють позиції Росії в геополітичній боротьбі за Африку.

Виведення американських військ з Нігеру, пише видання, поставить під загрозу антитерористичні операції США та надасть Росії більше впливу в Африці.

"Російський простір" у Нігері

Російську мову і культуру до Нігеру тим часом активно несуть міждержавні ініціативи та спеціально створені громадські організації.

Так, видання Business Insider. Africa інформує: Нігер урочисто відкрив Центр російської мови та культури у своїй столиці (у партнерстві з російським урядом) “Російський простір”, прагнучи “зблизити народи Росії та Нігеру через науку, освіту, мистецтво, спорт і культуру”.

Громадська організація Ensemble main dans la main Niger-Russie, що перекладається як “Разом рука в руку Нігер-Росія”, має на меті зокрема розробку освітніх програм для дітей і дорослих, які вивчають російську мову.

Прихильники капітана Ібрагіма Траоре розмахують російським прапором на вулицях Уагадугу, Буркіна-Фасо, 2 жовтня 2022 р. AP Photo/Sophie Garcia
Прихильники капітана Ібрагіма Траоре розмахують російським прапором на вулицях Уагадугу, Буркіна-Фасо, 2 жовтня 2022 р. AP Photo/Sophie Garcia

“Росія фактично взяла гору в геополітичній гонці озброєнь у регіоні Сахель та завоювала відданих, хоча й крихких, союзників у регіоні”, – цитує газета The Guardian Ікемесіта Еффіонга, керівника дослідницького відділу SBM Intelligence, консалтингової фірми з Лагосу, яка займається геополітичними питаннями.

За його словами, Західна Африка тепер розділена на дві частини: переважно прозахідні біля узбережжя і більш “русофільських поглядів” у державах регіону Сахель, які не мають виходу до моря. Йдеться про смугу держав, що простягається через центральну частину континенту від Атлантики до Червоного моря.

Москва прагне, констатує видання, розширити сферу свого впливу в глобальному масштабі, знайти нові експортні ринки та отримати доступ до природних ресурсів, у тому числі – людських.

Голос Америки повідомляв про журналістське розслідування, яке описувало, як Росія вербує студенток з Африки на виробництво у Татарстані ударних безпілотників "Шахед", які використовують для атак по Україні.

"Ми з ними просто дружимо". Росія посилює вплив на Африку через Міноборони

При цьому президент Росії Володимир Путін заперечує, що він прагне витіснити вплив Заходу в Африці.

У березні Путін заявив, що Росія не намагається витіснити Францію як основного партнера таких країн, як Малі, Нігер і Буркіна-Фасо.

"Ми нікого не підбурюємо і не прагнемо нікого налаштувати проти Франції. Чесно кажучи, таких в цілому державних, загальнонаціональних завдань на рівні російської держави у нас немає. Ми з ними просто дружимо, і все", — додав російський президент.

Тим часом аналітики говорять про те, що військова розвідка Кремля перебрала на себе діяльність розформованого російського воєнізованого угруповання "Група Вагнера" на континенті.

Свій вплив в Африці Москва здійснює через парасолькову організацію, керовану російським Міністерством оборони.

Йдеться про той самий “Африканський корпус”, який є проєктом російських спецслужб і частиною ланцюжка із поширення інтересів Росії на африканському континенті, разом із зусиллями, наприклад, покійного лідера вагнерівців Євгена Пригожина, нагадує The Guardian.

Російський колоніалізм

Загалом зусилля Росії в Африці експерти з геополітики називають "колонізаційними".

“Насправді це лише російський шлях колоніалізму, і може бути дуже важко знайти когось, хто звільнить вас від цього. Подивіться, що відбувається в Україні”, – цитує The Guardian Олександра Данилюка, експерта з російської багатовимірної війни Королівського інституту об’єднаних служб у Лондоні.

Агенція Reuters наголошує: вісім державних переворотів у Західній і Центральній Африці за чотири роки, включно з Буркіна-Фасо, Малі та Нігером, викликають зростаюче занепокоєння щодо відхилення регіону від демократії.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG