Спеціальні потреби

Президентом Угорщини став 52-річний європарламентар


Новообраний президент Угорщини Янош Адер складає присягу перед парламентом.
Новообраний президент Угорщини Янош Адер складає присягу перед парламентом.

Янош Адер наближений до прем’єр-міністра країни Віктора Орбана. Критики зауважують, що партія влади «Фідес» повністю консолідувала владу.

Новим президентом Угорщини обрано 52-річного депутата Європарламенту Яноша Адера.

За це у середу проголосував парламент Угорщини. Результати голосування викликали назадоволення угорської опозиції, яка вважає, що із обранням Адера президентом, правляча партія Угорщини «Фідес» консолідувала в своїх руках надмірну владу.

Кілька опозиційних партій бойкотували голосування у парламенті, а крайньоправа партія «За кращу Угорщину» («Йоббік») голосувала проти кандидатури Адера. Це не завадило партії влади, яка має конституційну більшість у парламенті, успішно проголосувати за кандидатуту Яноша Адера.

Адер наближений до голови уряду Угорщини, Віктора Орбана. Останні три роки Адер є депутатом Європарламенту.

Посада президента в Угорщині радше церемоніальна. Водночас саме президент скріплює своїм підписом ухвалені парламентом законопроекти. Він також має право вето та може надсилати закони на повторний розгляд до парламенту або Конституційного суду.

Адер змінив на посаді президента Пала Шміта, який минулого місяця подав у відставку після того, як Університет Земмельвайса у Будапешті відкликав його докторський ступінь, здобутий у 1992-му році, тому що його докторська робота була плагіатом.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG