Спеціальні потреби

Лавров: Москва поважатиме вибiр Києва - 2005-02-21


Київ - 21 лютого. Росія поважає намір України стати членом Європейського Союзу та НАТО. Про це сьогодні пiд час вiзиту до Києва заявив міністр закордонних справ Російської Федерації Сергiй Лавров. Напередодні він сказав, що Москва поважатиме незалежну зовнішню політику колишніх радянських республік, якщо вона сприятиме покращенню стосунків із Росією.

Візит міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова - це перший приїзд політика такого високого рангу в Україну після президентських виборів. Російський урядовець зустрівся із керівниками усіх гілок української влади. Його прийняв президент Ющенко, прем`єр Тимошенко і спікер Литвин. З українським колегою Борисом Тарасюком Лавров спілкувався як у розширеному форматі, так і «тет-а-тет». Оглядачі кажуть, що дві країни намагаються відбудувати гарні стосунки. Нинішня українска влада була незадоволена підтримкою Кремлем на минулих виборах Віктора Януковича. Крім того в Росії й досі не закрита кримінальна справа, де фігурує український прем`єр Юлія Тимошенко.

Сторони підкреслювали, що візит мав скоріше ознайомчий характер. Повідомлялося, що українська сторона запропонує перелік із приблизно дести завдань, які сторони могли б вирішити протягом нинішнього року. Як повідомляє прес-служба МЗС, це - питання розподілу власності Радянського Союзу, відносини в енергетичній і гуманітарній сферах.

Ще минулого тижня Лавров закликав Україну визначитися щодо своєї участі в створенні Єдиного економічного простору. Очевидно, офіційної позиції в цьому питанні Київ поки що не має. І тому попросив перенести засідання групи високого рівня щодо ЄЕП на другий квартал. Український уряд навіть не встиг визначитися із кандидатом, який представлятиме країну на переговорах щодо ЄЕП. Донедавна цим напрямком займався Микола Азаров. Після зустрічі із російським колегою Борис Тарасюк сказав, що не бачить перешкод для участі України в об`єднанні, якщо воно не вийде за рамки створення зони вільної торгівлі.

Ще одне питання, яке могло б виникнути на перегворах – це захист власності російських підприємців в Україні. У ЗМІ висловлювалися побоювання, що задекларований урядом Тимошенко перегляд результатів приватизації останніх п`яти років може зачепити й інтереси сусідньої держави.

Російський урядовець підтвердив, що президент Путін все ж приїде в Україну у березні. В свою чергу Лавров передав українському президенту запрошення Володимира Путіна відвідати Москву у травні під час святкування ювілею перемоги.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG