Спеціальні потреби

Верховний суд продовжує розгляд скарги опозицiї - 2004-11-30


Київ - 30 листопада. Верховний суд України продовжив сьогодні розгляд скарги штабу Віктора Ющенка на постанову Центральної виборчої комісії про оголошення обраним Президентом України Віктора Януковича. Представники штабу Ющенка продовжують надавати суду дані про порушення, що були зафіксовані під час виборів.

Юристи штабу Віктора Ющенка надали сьогодні Верховному суду інформацію про те, що дані про явку виборців на восьму годину вечора 21 листопада, оприлюднені Центральною виборчою комісією, відрізняються від оперативних даних, отриманих від Адміністрації Президента. Різниця складає приблизно 1 мільйон 120 тисяч.

Представники Ющенка заявили, що вони мають нотаріально засвідчене повідомлення працівника адміністрації Людмили Гребенюк, відповідно до якого при АП був створений відділ, який займався одержанням оперативних даних явки виборців під час другого туру виборів. Юристи “Нашої України” попросили Верховний суд врахувати цю інформацію, розглядаючи питання про фальсифікацію виборів.

Верховний суд тим часом відклав клопотання довірених осіб Віктора Януковича про виклик як свідків 35 голів територіальних виборчих комісій Луганщини і Донеччини, крім того суд не надав представникам штабу Януковича та Центральної виборчої комісії додаткового часу на вивчення документів про фальсифікацію виборів, переданих до Верховного суду представниками штабу Ющенка. Як стверджує представник Януковича у ЦВК, Степан Гавриш – це ставить учасників процесу у нерівні умови: «Це виглядає десь приблизно таким чином, коли заліпити рот лейкопластирем і сміятися над тим, що я не можу нічого сказати. Вчора на очах у вас – журналістів, наші опоненти подали декілька ящиків різних паперів невідомо якої правової якості. І сьогодні спроба ознайомитись із ними протягом однієї години була абсолютно безпілідною, бо ми тільки встигли ознайомитись з тим, що вони існують. Їх треба дійсно вивчати. Якщо ми говоримо про рівний і змагальний процес, про можливість опонувати, як мінімум заявнику, щодо його вимог, якщо цього не станеться, це буде означати одне, що практично нас позбавляють такого права і це не відповідає сучасному європейському правосуддю».

Степан Гавриш каже, що суд намагаються перетягнути з юридичної до політичної площини. Він ще раз наголосив, що якщо суд прийме політичне рішення під тиском опозиції, то це приведе країну до краху.

В той же час представник штабу Ющенка - Юрій Кармазин, в інтерв`ю журналістам заявив, що представники Центральної виборчої комісії та штабу Януковича намагаються чинити тиск на суд:

«І сьогодні ми маємо дані про те, що вчора вони збирались, тиснули на керівництво Верховного суду. І зараз Верховному суду нав`язується думка. Ця думка вже поширюється на телеканалах. Не про повторне голосування, на яке погодився Ющенко, не зважаючи на те, що він виграв вибори, але для збереження цілостності держави, Ющенко погодився – давайте проведемо повторне голосування і ви побачите дійсне, реальне волевиявлення. Але за умови відсутності тиску міліції, адміністративного впливу і під нагляом спостерігачів ОБСЄ. Який же цинізм зараз демонструють – це провести повторні вибори, але вже без Ющенка.

Представники опозиції поки що неохоче коментують події, що зараз відбуваються у Верховному суді, проте у приватних розмовах кажуть, що їх позиції є сильнішими і сподіваються, що суд прислухається до їх аргументів.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG