Спеціальні потреби

Перед Ющенком вибачаються - 2004-09-26


Київ – 24 вересня. Вiктор Ющенко продовжує отримувати вибачення від тих, хто раніше дозволяв собі цинічні коментарі стосовно можливого замаху на його життя. Сьогодні до цих вибачень приєднався заступник глави президентської адміністрації Василь Базiв.

Василь Базів, який на попередньому брифінгу в Адміністрації Президента з осміхом радив Ющенку, аби уникнути отруєнь, давати на пробу всі страви керівникові свого штабу, сьогодні каже, що в такій його реакції винні журналісти. Вони просили про коментар, коли він ще не знав подробиць події:

«Це була реакція не на хворобу людини, а реакція на повідомлення виборчого штабу. А яке ставлення до повідомлення виборчих штабів під час виборів? І яка ціна цих повідомлень?… Якби знати, в якому стані людина, можливо, реакція була б висловлена іншими словами, іншою тональністю. Я не вважаю, що я когось образив, але якщо народному депутату Ющенку моя реакція видалася не зовсім доречною, то я про це шкодую».

Базів назвав замах на життя кандидата в Президенти “звірством”, якщо такий факт підтвердиться. Він, однак, додав, що так само аморально без суду і слідства оголошувати винних – натякаючи, очевидно, на слова Ющенка в парламенті: “Убивця – це влада”, а також на те, що дехто з його соратників підозрює в замахові главу СБУ та його заступника, після зустрічі з якими лідерові опозиції й стало зле.

Заступник глави адміністрації Президента перепросив “народного депутата Ющенка” після того як Верховна Рада підтримала запит “Нашої України” до Леоніда Кучми під назвою “Про цинічні коментарі Василя Базіва щодо причин отруєння Віктора Ющенка, які свідчать про моральний рівень керівництва АП”.

Ще раніше публічні вибачення Ющенкові приніс координатор більшості Степан Гавриш, який іронізував з приводу отруєння кандидата в Президенти. Як сказав Гавриш з трибуни парламенту, його особиста позиція була пов`язана з обставинами, які були йому невідомі. Лідер соціалістів Олександр Мороз також змінив іронію на висловлення співчуття лідерові “Нашої України”.

Вибачення надійшли після першої, від часу хвороби, появи Ющенка в парламенті 21 вересня, коли всі скептики наочно переконалися в серйозності його стану. В своїй емоційній промові з трибуни Верховної Ради Ющенко прямо звинуватив у замахові на своє життя владу. Виступ, без жодних купюр, показали на каналі “Інтер”, відомому своєю політикою інформаційної блокади лідера опозиції. Дивний факт трансляції на каналі “Інтер” дехто зі спостерігачів витлумачив як ланку в сценарії, який буцімто готує влада: показати всій країні розгніваного Ющенка, щоб потім від його імені розіграти “акт помсти”.

Коментуючи отруєння Ющенка і сьогоднішній напад чи то яйцями, чи пристроєм від відеокамери на Януковича, речник Президентської Адміністрації Базів спрогнозував негативні наслідки для виборчої кампанії. Він також порадив всім учасникам політичного процесу в Україні оговтатися і розірвати, як він сказав, “порочне коло ненависті в суспільстві”.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG