Спеціальні потреби

Патрiархат для українських католикiв: пiдтримка є, термiну немає - 2004-06-11


Львів – 10 червня. Сьогодні у Львові Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Любомир Кардинал Гузар зустрівся з пресою.

Приводом для зустрічі було засідання Постійного Синоду УГКЦ, яке з 1 до 5 червня цього року відбувалося у Римі, 23-я сесія Синоду Єпископів Києво-Галицької Митрополії у місті Яремче, а також програма українсько-польського примирення. Проте мас-медіа значно більше цікавили ті факти у житті Греко-Католицької церкви, про які говорять зараз не тільки в Україні.

Йшлося насамперед про довершення структури УГКЦ до рівня Патріархату, що викликає вкрай неприязну реакцію з боку Москви.

Під час Синоду в Римі відбулася зустріч зі Святійшим Отцем Іваном Павлом ІІ. Як наголосив Блаженніший Любомир Кардинал Гузар, Папа виразно заявив, що він бажає Патріархату для Української Греко-Католицької Церкви:

«Папа відповів виразно заявляючи, що він бажає це зробити. Це може перший раз, що так публічно Папа у своїй приготовленій промові це висказав. І так воно було прийнято в колах Римської курії».

І хоча Папа сказав, що сам хотів би підтвердити довершення структури УГКЦ, наразі не йдеться про чіткі терміни надання Патріархату. Кардинал Гузар схильний ставитися до цього оптимістично, як і до негативних оцінок Московського Патріархату. Незважаючи на широке і дещо тенденційне висвітлення недавнього візиту до Москви кардинала Вальтера Каспера, він на думку Блаженнішого, приніс Україні більше користі, ніж шкоди:

«Може, пошкодив у певних аспектах. Представники Московського Патріархату висказали дуже виразно що їх болить і що вони хотіли би бачити, що я думаю не є зле. Але з іншого боку дали також можливіть сказати щось з другої сторони».

Тепер, коли зрозуміло, що надання УГКЦ Патріархату відсувається на невизначений термін, Кардинал Гузар прагне використати час для підготовки суспільної опінії. Найближчим часом церква планує видати просвітницьку брошуру, у якій простою мовою буде роз’яснюватися значення власного Патріархату:

«Пояснювати своїм і чужим, чому Патріархат. Бо бачите, і внутрі нашої церкви, як і внутрі нашого народу, не всім це є так цілком ясним: чому Патріархат, що це таке властиво є. Люди мають дещо деякі дивні уяви, як твориться Патріархат, що він практично значить. Хочем використати цей найближчий час головно, щоби дати відповідь на такі фундаментальні питання», - заявив на прес-конференцiї кардинал Гузар.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG