Спеціальні потреби

Президент Кучма отримав би сiм вiдсоткiв - монiторинг громадської думки - 2004-03-04


Київ - 4 березня. Український інститут соціальних досліджень, згiндо з проведеним у лютому монiторингом, не фіксує суттєвого зростання рейтингу Леонiда Кучми. За даними Інституту, за Кучму на президентських виборах готові проголосувати не більше семи відсотків виборців.

Розмовляючи з людьми на вулиці, важко знайти когось, хто був би готовий на президентських виборах голосувати за Леоніда Кучму.

«Ні. Однозначно».

«Нет. Ни в коем случае».

«Ой, я думаю, що це малоймовірно».

«Я за нього голосувать не собіраюся. Він нічого людям простим, пенсіонерам не зробив за 8 років, нічого харошого. І чого я буду про нього голосувать. Я надіюся на краще. А вдруг буде краще, і Юля шось, хоть вони кажуть, що вона бандітка, але вони іще більші бандіти всі». Нещодавно “Фонд демократичні ініціативи” оприлюднив сенсаційні дані, за якими Леонід Кучма, якби балотувався на виборах, міг би набрати 13% голосів і увійти в другий тур разом з Віктором Ющенком. Тим часом інша соціологічна організація – Український інститут соціальних досліджень – провівши своє опитування в лютому, не фіксує жодного суттєвого зростання рейтингу Леоніда Кучми як можливого кандидата в президенти. Згідно з даними Інституту, рівень виборчої підтримки чинного глави держави не сягає вище семи відсотків. Говорить керівник Інституту Олександр Яременко: «На нас справили враження дані фірми Социс, оприлюднені 10 днів тому, про те, що у Кучми 13%. Ми дуже були сильно здивовані таким показником, тому що ніхто такі високі показники стосовно Кучми не отримував і нічого такого не відбулось, щоб в нього вдруг раз і за місяць в два рази змінився рейтинг».

Сенсаційні 13%, отримані їхніми колегами, пояснюються, на думку Яременка, тим, що в запитальнику “Социса” запитання “за кого б ви голосували на наступних виборах” ішло одразу після запитання, в якому було сказано, що Конституційний Суд визнав за Леонідом Кучмою право балотуватися знову. Як припускають соціологи, перше запитання могло вплинути на те, як респонденти відповіли на друге.

Тим часом фаворитом виборчих симпатій, згідно з даними лютневого опитування, і далі залишається Віктор Ющенко. Якби вибори відбувались найближчої неділі, за нього проголосували б 21% громадян України. Керівник Українського інституту соціальних досліджень називає цей 21% “електоратом любові”:

«Мені здається, що цей 21%, який ми відслідковуємо протягом року, це ті люди, які за будь-яких обставин за Віктора Андрійовича проголосують. Такого сталого “електорату любові” немає ні один політик в Україні».

Як кажуть соціологи, база підтримки у Ющенка далеко більша, ніж у будь-якого іншого політика в Україні. Водночас вони вказують на те, що впродовж кількох останніх місяців ця база не змінюється – ні в бік зменшення, ні в бік збільшення.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG