Спеціальні потреби

Скільки людей в Україні мають машини? - 2003-07-08


Середній вік автомобіля в українських домогосподарствах становить 19 років. Такі дані були отримані Київським міжнародним інститутом соціології.

Для більшості українців автомобіль досі лишається розкішшю. Як свідчать дані дослідження, проведеного київським міжнародним інститутом соціології, автомобілем у робочому стані володіє лише п’ята частина українських домогосподарств.

Кількість власників авто в місті та на селі приблизно однакова. Навіть у великих містах з населенням понад 500 тисяч осіб, як і в Україні в цілому, тільки 23% є власниками машин. Як стверджує менеджер проектів КМІС Тарас Рибалко, середній вік автомобіля в українських домогосподарствах становить 19 років.

Найбільш забезпеченими автомобілями є домогосподарства Південного та Східно-Центрального регіонів. Тут машини мають 27-26% опитаних. Найменш забезпеченим, виявися Східний регіон – лише 16%. Тарас Рибалко каже, що в Україні дві третини автомобілів - російського виробництва:

Результати опитування також довели, хибність твердження мешканців сільських районів про те, що у містах всі їздять лише на іномарках. Виявилось, що у селах власників іноземних авто – 13%, а у містах 18%.

Між тим ще у державній концепції розвитку автомобілебудівної промисловості України відзначається, що протягом кількох останніх років зростання парку легкових автомобілів відбувалося, переважно, за рахунок імпорту.

При чому, майже 80% - автомобілі, що були у користуванні. Така тенденція залишається і сьогодні. Головною причиною цього є: порівняно низька купівельна спроможність населення, тому й робиться вибір на користь дешевих старих іномарок. Поки що прогнози експертів щодо розвитку українського автомобілебудівництва лишаються не надто втішними.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG