Спеціальні потреби

Нове газове родовище - 2003-06-11


Значні зміни відбудуться в газово-промисловому комплексі України. Про це свідчить не тільки збільшення відповідної інформації, а й події, безпосередньо пов’язані з газодобуванням. В харківській області відкрили нове Кобзівське газове родовище, яке, за прогнозами, може стати найбільшим в Україні. Особливістю родовища є висока глибина буріння – понад 6 кілометрів. Відбулись також кадрові зміни у газовій галузі.

Останнім часом в Україні чимало уваги приділяється темі ефективного використання надр. Минулого тижня голова Ради національної безпеки та оборони України Євген Марчук заявив, що внаслідок безконтрольного і безгосподарського використання надр, в Україні, цитата, „втрати надзвичайні, зловживання колосальні, суми оцінюються мільярдами”. Тому заходи, які будуть впроваджуватись у зв’язку з цим надзвичайно жорсткі і торкнуться багатьох структур – як владних так і комерційних. Зокрема, нещодавно агенція Інтерфакс повідомила про доручення президента до Кабінету Міністрів розглянути питання звільнення з посад керівника компанії „Надра України” Василя Стефанишина та генерального директора „Укргазвидобування” Іллі Рибчича.

За деякими оцінками, саме пильна увага РНБО та Президента спричинила активну піар-діяльність названих структур останні кілька днів і зосереджувалась ця діяльність переважно у Харківській та Полтавській областях, де добувається понад 40% українського газу. У деяких газетах одразу з’явились статті, позитивно налаштовані щодо діяльності підприємств Укргазвидобування та Надра України. Рибчич навіть пообіцяв у розмові з журналістами, на відкритті Кобзівського родовища у Кегичівському районі Харківської області, що ця цифра може бути величезною уже наступного року, а Кобзівське родовище стане найбільшим в країні, і Україна ж у близькому майбутньому зможе сама забезпечувати себе газом. Якщо прогнози підтвердяться, на новому родовищі 2007-му році будуть добувати до 2 мільярдів кубометрів газу на рік. Втім, це буде здійснюватись не під керівництвом Рибчина. Від сьогодні генеральним директором "Укргазвидобування" призначено Євгена Бакуліна.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG