Спеціальні потреби

Сенат США дав зелене світло обговоренню медреформи





Сенат США прийняв рішення, яке відкрило дорогу до проведення медичної реформи в країні. На спеціальній сесії у суботу мінімальною кількістю голосів, 60 проти 39-ти, без жодного голосу республіканців, демократи у Сенаті проголосували за початок законодавчого обговорення пунктів майбутньої реформи.

Білий дім привітав рішення Сенату і висловив сподівання, що законодавці ще до кінця цього року зможуть погодити текст документу і надати його президенту на підпис.

Демократичній більшості у Сенаті необхідно було не менше 60-ти голосів із ста, щоб розпочати роботу над проектом закону щодо медичної реформи. Зібравши усі 58 голосів демократів, плюс два голоси незалежних сенаторів, більшість спромоглася зробити перший крок на шляху до прийняття реформи – розпочала офіційну процедуру дебатів щодо майбутнього законопроекту. Останні заперечення їм вдалося зняти буквально перед самим голосуванням. До самого кінця вагалася, але відтак піддалася, сенатор-демократ Бленч Лінкольн:

«Я переконана, що на даному етапі більш важливо, щоб ми почали дебати щодо покращення нашої медичної системи, а не просто облишили цю тему без розгляду».

Мало хто з законодавців задоволений усіма пунктами у законопроекті, втім більшість, серед них й сенатор Мері Лендрю, заявила про готовність знайти компроміс:

«Я прийняла рішення, що законопроект має достатньо позитивних речей, щоб рухатися вперед, але над ним ще дуже багато попрацювати».

Демократи переконані, що реформа медичної системи дозволить дати медичну опіку додатково 31-ому мільйону американців, забронить стаховикам дискримінацію проти людей, з існуючими медичними проблемами і запровадить альтернативний до приватних – соціальний план медичного забезпечення.

Республіканці кажуть, що після реформи держава отримає значний контроль над медичною системою, витратить з бюджету більше трильйона доларів і змушена буде підвищити податки для населення.

Сенатор-республіканець Кіт Бонд каже, що законопроект переповнений різноманітними витратами з бюджету. Він фактично просить американців витратити 2 трильйони доларів і залишить майбутнім поколінням гори боргів.

А, на думку сенатора-республіканця Джона Маккейна, Берні Мейдоф і потрапив у в’язницю за такого роду махінації.

Втім, попри опозицію республіканців, демократи розпочали обговорення майбутнього законопроекту. Обама тисне, щоб голосування по ньому відбулося ще цього року.
XS
SM
MD
LG