Спеціальні потреби

У Вашингтоні гуляли динозаври… але не справжні





Динозаври - загадкові для людства тварини. Вони були предметом дослідження багатьох учених, про них писали книги, знімали фільми, а також висували гіпотези. А останні два роки, щоби дати дітям краще уявлення про те, якими були динозаври, де і як вони жили, світом подорожує театральне шоу, яке вже побувало в Австралії, Європі, а днями їх можна було побачити і у столиці США - Вашингтонi. Звісно, тварини були не справжні. Втім, чимало дітей просто відмовлялися у це вірити і стверджували протилежне.

«Деякі з них вегетаріанці, вони нас не з`їдять», запевняє дівчинка, яка прийшла подивитися шоу.

Діти, як не дивно, захоплюються динозаврами, хоча вже незліченні роки немає серед нас. Але 5-річний Еван твердить, що вони існують і, що справжні динозаври знаходяться у виставочному павільойні.

Еван не помилився. Дійство, що відбувається всередині будинку, це подорож назад у часі більше ніж на сто мільйонів років, коли на Землі ‘заправляли’ динозаври.

Серед експонатів - динозавр-дитинча і його матір. Вони є частиною розважальної програми ‘Прогулянка з динозаврами’. Постановка шоу коштувала 20 мільйонів доларів. Більшу частину грошей було витрачено на сучасні технології, які складають у глядачів враження реальності того, що відбувається на манежі.

Динозаври, яких всього 17, стоять на спеціальній платформі. Їх покриття зроблене з еластичної сітки, начиненої кульками з полістеролу. Шкіра зроблена з тканини, що має здатність розтягатися з рухами, точнісінько як у реальних істот.

Активізує роботу динозаврів за допомогою дистанційного управління троє людей. З них двоє знаходяться в залі з аудиторією і оперують так званим магічним пультом, що насправді є механізованим мініатюрним макетом динозавра з тілом, хребтом, шиєю і головою. Так що оператор посилає сигнал і динозавр починає рухатися на манежі.

Ед Мей, який контролює незначні рухи, пояснює:

«Цей джойстик відповідає за роботу пащі, переміщаючи її вперед і назад, а ця перемичка контролює блимання очей і їх погляд».

Клавіатура є голосом динозавра. Нею також керує Ед. Третій оператор є, фактично, водієм, який знаходиться за пультом під манежем. У нього джойстик, за допомогою якого динозаври повертаються вліво, вправо, рухаються швидше, повільніше, зупиняються.

Динозаври габаритні, але завдяки добре спланованій координації операторів пультів вони здаються реалістичними, ніби повернулися істоти давніх часів.

Не всі діти, однак, хочуть знати, що ці динозаври насправді всього лише електронні машини:

«Вони не роботи! Вони справжні» - наполягають деякі. І, діти повертаються додому переконані, що тварини, яких вони бачили на своїй прогулянці, були дійсно живі динозаври.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG