Спеціальні потреби

Новий генсек НАТО вже згадав про Україну і Грузію





Новий генсек НАТО прагне зміцнити стратегічне партнерство з Росією і продовжити технічну співпрацю з Києвом та Тбілісі, щоб підготувати обидві країни до майбутнього членства в альянсі. Про це Андерс Расмуссен заявив на своїй першій прес-конференції.

На своїй першній прес-конференції на цій посаді Андерс Расмуссен заявив, що Україна та Грузія не готові до членства в НАТО, адже вони не виконали необхідних на цьому етапі умов. При цьому новий керівник альянсу зобов’язався продовжити співпрацю з Києвом та Тбілісі у військовій сфері і, зокрема, у реформуванні збройних сил цих країн. Андерс Расмуссен – колишній голова датського уряду – зайняв посаду генерального секретаря НАТО першого серпня. Він замінив на цьому посту Яапа де Гооп Схеффера. Останній завжди був прихильником приєднання України та Грузії до плану дій щодо набуття членства в НАТО, що є першим кроком для вступу до альянсу.

Директор програм міжнародної безпеки Атлантичної ради США Деймон Вілсон підтверджує, що в Європі є багато скептиків ідеї розширення НАТО на Схід. Але він переконаний, що лише від України залежить, як швидко цей скептицизм можна буде подолати:

«Ми, звичайно, маємо партнерів, які мають чітку позицію щодо місця України у Європі, але, відверто кажучи, ми маємо багато інших союзників у Європі, які є більш обережними і більш скептичними. З одного боку, вони мають причину бути стурбованими і обережними, оскільки вони бачать неузгодженості в політичній ситуації в Україні, і багато з них непевні в тому, наскільки українська громадськість підтримує процес інтеграції з НАТО. І я не заперечую, що ці проблеми існують, але це лише означає, що Україна повинна продовжувати доводити, по-перше, що вона справді хоче бути частиною євроатлантичної спільноти та, по-друге, що вона розділяє принципи, на яких побудована ця спільнота. І це означає, що все, що Україна зможе досягнути у внутрішній політиці, з часом може змінити позицію тих, хто залишається скептичним у інших столицях Європи і, зрештою, тут, у США», -- зазначив Вілсон.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG