Спеціальні потреби

Пірати звільнили судно «Марафон» з українцями на борту


Ще одна піратська епопея позаду. 23 червня, після півторамісячних переговорів, сомалійські пірати звільнили судно «Марафон» з українським екіпажем на борту.

За звільнення судна розбійники отримали викуп в 1 мільйон 300 тисяч доларів США. Про це повідомив на брифінгу у вівторок голова Служби зовнішньої розвідки України Микола Маломуж. Як він додав, усю суму сплатив нідерландський судновласник.

Керівник зовнішньої розвідки повідомив також, що викуп було передано за тією ж схемою, що й раніше при визволенні «Фаїни». Гроші скинули з літака у море, звідки їх підібрали пірати і, перерахувавши, залишили судно. За даними розвідки, зараз «Марафон» у супроводі нідерландського фрегата рухається до найближчого порту.

Маломуж підтвердив інформацію про те, що серед вісьмох членів екіпажу є один загиблий і один поранений. Ще під час захоплення судна у травні загинув зварювальник Сергій Вартенков та отримав поранення судновий кок Георгій Гусаков. Про це стало відомо лише тепер – адже доки велися переговори, пірати під страхом смерті забороняли своїм бранцям згадувати про жертви.

Це вперше морські розбійники вбили члена екіпажу та погрожували, у разі неуспіху переговорів, фізичною розправою іншим, – зауважив голова Служби зовнішньої розвідки України. Як він підкреслив, агресивність піратів наростає, і це має підштовхнути світову спільноту до більш рішучих дій.

Маломуж повідомив також про тяжкий фізичний та моральний стан екіпажу щойно звільненого судна.

«Моряки потребують термінової психологічної допомоги, і вони звернулися до судновласника з проханням направити на судно змінний екіпаж», – заявив він.

Нагадаємо: нідерландське вантажне судно «Марафон» було захоплене сомалійськими піратами в Аденській протоці 7 травня. На борту знаходився екіпаж з восьми громадян України.

Досі у полоні морських розбійників залишається мальтійське судно «Аріана», захоплене 2 травня, з 24 українськими моряками на борту. Екіпаж українського судна «Фаїна», що пробув у заручниках більше чотирьох місяців, був звільнений 5 лютого, після сплати піратам викупу в понад три мільйони доларів.

Нещодавно президент України Віктор Ющенко звернувся до міжнародних організацій із закликом посилити боротьбу з морським піратством.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG