Спеціальні потреби

Блок Юлiї Тимошенко виконав ультиматум Ющенка


Блок Юлiї Тимошенко виконав ультиматум глави держави і скасував закони, які спричинили розвал демократичної коаліції. Проте президент ставить нові вимоги та погрожує уже сьогодні розпустити Верховну Раду.

Мертва коаліція ожила. У четвер на електронному табло Верховної Ради раз-по-раз висвічувалась цифра 226 – фракції БЮТ і НУНС знову голосували разом.

Напередодні, у вечірньому ефірі 5-го каналу, Юлія Тимошенко зробила сенсаційну заяву: пообіцяла, йдучи назустріч президенту, скасувати закони, прийняті 2 вересня спільно з Партією реґіонів. Як вона заявила, хоч незгодна з ультиматумами глави держави, проте приймає їх заради України. Своє слово бютівці дотримали і сумлінно натисли на кнопки. А відтак 5 законів, які не подобались президенту, парламент «зарубав». Це - законопроекти про державну службу, про СБУ, про Конституційний Суд, про тимчасові слідчі комісії та про Кабінет Міністрів України.

«Коаліційний результат відновлений», – задоволено констатував результати спільного голосування БЮТ і НУНС спікер Арсеній Яценюк. Скасування законів, які розвалили демократичну більшість, може стати першим кроком до її відродження, -- заявив голова Верховної Ради і оголосив про початок нових коаліційних переговорів. Як очікується, оновлену коаліцію можуть створити три фракції – БЮТ, НУНС і Блок Литвина. Проте не виключено і повернення до старого формату у складі Блоку Тимошенко і Нашої України-Народної самооборони.

«Регіонали» таким поворотом подій розчаровані. Вони вже заявили, що не вірять в одностайне скасування БЮТом і НУНСом антипрезидентських законів, і зажадали перевірки електронної системи «Рада» на предмет можливих махінацій. А один зі «стовпів» Партії регіонів удався навіть до оргвисновків. Про свій вихід із біло-синього табору заявив Тарас Чорновіл. Свій вчинок він пояснив незгодою з діями керівництва, яке, як він сказав, «кинуло БЮТ» і не вело з ним коаліційних переговорів. Партія регіонів пропустила шанс створити надпотужну коаліцію, – заявив журналістам народний депутат.

Як виглядає, примирення БЮТ і НУНС не вельми потішило й самого президента. «Здавалось би, має бути задоволення», – сказав Віктор Ющенко, коментуючи виконання поставлених ним ультиматумів. Проте за його словами, немає гарантії, що «роман на стороні завершився» і що скасовані закони за кілька днів не будуть ухвалені знову.

На прес-конференції у Львові Ющенко нагадав Тимошенко про ще один «боржок» – спільну резолюцію по Грузії. Він також висунув вимогу підтвердити створення нової коаліції на папері. Якщо ні – вже сьогодні розпустить парламент:

«Я дав можливість, щоб політичні сили провели відповідні консультації, переговори і могли заявити в найшвидший час про готовність формувати коаліцію. Якщо такої заяви не буде зроблено, я використаю своє конституційне право».

Нагадаємо: у п`ятницю 3 жовтня добігає кінця місячний термін, визначений Конституцією на створення нової коаліції. Після цього президент здобуває право розпустити Верховну Раду та оголосити дострокові парламентські вибори.

Інше за темою

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG