Спеціальні потреби

Український будівельний ринок переживає сповільнення


Держкомітет статистики оприлюднив дані, які свідчать про перший за останні роки спад у будівельній галузі. Деякі експерти називають його передвісником кризи і прогнозують вплив на економіку України вцілому.

Повідомлення і статті про те, що український будівельний ринок на межі кризи все частіше з`являюься в пресі. Будівельники скаржаться, що не можуть продати вже споруджене житло і не мають грошей завершити незакінчені проекти. Люди, які інвестували в будівництво власних квартир ризикують їх не отримати.

Держкомітет статистики підрахував – за півріччя обсяги збудованого в Україні скоротилися більш ніж на відоток. Це перше падіння за останні роки. Раніше будівництво було локомотивом економіки і демонструвало щорічне зростання на десятки процентів.

Спад на ринку нерухомості почали відчувати й інші галузі. Найбільше зачепило виробників будівельних матеріалів. На них впав попит бо будувати стали менше. Кажуть – ситуація найгірша за останні сім років. Деякі компанії оголосили про скорочення виробництва. Провідний німецький концерн повідомив про тимчасове згортання інвестицій – бо його будівельна продукція не знаходить збуту і залежується на складах.

Експерти називають декілька причин – одна із них – згортання банками різноманітних кредитних програм. Відсотки за кредитами виросли за рік чи не вдвічі – для багатьох українців вони стали недоступними. Адже майже 70% об`єктів продавалися завдяки довготерміновим кредитним програмам.

Нерухомість перестала рости в ціні, а відтак перестала бути привабливою для інвесторів. Ті, хто вкладав гроші в будівництво з метою заробітку, нині намагаються продати об`єкти, щоб вкласти в більш рентабельні проекти.

Оглядачі кажуть – нинішня ситуація на ринку в дечому нагадує американську. Там теж після кількарічного стрімкого зростання цін на нерухомість почався спад. Свої домівки втратили сотні тисяч громадян, які не могли виплачувати іпотечні кредити. У Сполучених Штатах криза перекинулася й на банківський сектор. Фінансові установи зазнали багатомільярдних збитків. Аналітики роздумують, чи зачепить нинішій спад на ринку нерухомості і українську банківську систему. Песимісти лякають – криза може мати масштабний вплив на економіку країни вцілому.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG