Спеціальні потреби

Праймеріз у Пенсильванії будуть вирішальними для демократів


У вівторок в Пенсильванії пройдуть чергові попередні вибори. Як відомо, за номінацію представляти демократів на виборах президента змагаються сенатори Барак Обама і Гілларі Клінтон. Але якщо за загальними результатами Обама дещо випереджає Клінтон, то за опитуваннями – Клінтон має шанс отримати критично важливу підтримку пенсильванців.

Фермери Пенсильванії належать до найзаможніших в країні. Мешканці деяких міських районів – до найбідніших. Саме в цьому штаті народилась республіка. І саме тут проходитиме черговий етап історичного змагання за номінацію на роль кандидата в президенти від демократів між афро-американцем і жінкою.

Одностайності немає. В самій Філадельфії погляди різняться від дільниці до дільниці. Під час передвиборчих зустрічей тут сенатор Гілларі Клінтон звучала на позитивній ноті:

“Це все завдяки тим, хто раніше брав участь в русі за рівні громадянські права, в русі за права жінок”.

Зі свого боку Барак Обама наголошував на можливості змін: “Необхідно не втрачати надії, що зміни можуть статись”.

Одним з головних питань кампанії є система охорони здоров’я. Демократи штату наголошують на неадекватності поточного стану, за яким 45 мільйонів американців не мають медичного страхування.

А багато покинутих пенсильванських фабрик ототожнює собою ще одну проблему – ринок праці. Робітник одного із заводів Майк Ґілларді задоволений своєю роботою, але зазначає, що був змушений поміняти вісім місць праці за останні чотири роки:

“Думаю, що до виходу на пенсію мені доведеться поміняти місце праці ще двічі чи тричі”.

Законодавець Пенсильванії Френк Ендрю Шимкус вказує, що дід Гілларі Клінтон працював на фабриці в Скрентоні:

“Вона пов’язана з нами. І хоч вона буде займатись цілою країною, але є питання, які близькі її серцю – стан місцевих пенсіонерів”.

Натомість сенатор Роберт Меллоу вважає, що краще виконуватиме президентські завдання Барак Обама:

“Неможливо домагатись змін, використовуючи тих самих людей, які допровадили країну до її сьогоднішнього стану”.

Невелике місто Ланкастер на півдні Пенсильванії оточене приміськими районами, а ще далі – фермами. Настроєні консервативно місцеві жителі не дуже виступають за зміни. Втім мер міста Ричард Ґрей відчуває, що зміни все ж настають:

“Ми маємо тисячі людей, які при реєстрації поміняли партійну приналежність з республіканців на демократів, щоби лише мати шанс голосувати за Обаму”.

Водночас інші демократи і в затишних містечках, і у великих містах з однаковим захопленням говорять про шанси висунути в президентські кандидати першу жінку.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG