Спеціальні потреби

Коаліція українського парламенту на межі розпаду


У стосунках членів правлячої парламентської коаліції – криза. Сьогодні вона могла закінчитися розпадом більшості у Верховній Раді. Принаймні так вважає спікер Аресеній Яценюк. Зранку Фракція БЮТ залишила сесійну залу. Блокові не сподобалася злива критики, яка останнім часом лунає на адресу уряду із Секретаріату президента і самого Віктора Ющенка. Один із керівників БЮТ Микола Томенко резюмував – або глава держави припиняє такі дії, або нехай відправить уряд у відставку.

Такі дії не викликали захоплення у партнерів із правлячої коаліції НУ-НС. Її лідер В’ячеслав Кириленко закликав не драматизувати ситуацію і виконувати усі положення коаліційної угоди. Зокрема – підтримати закон про Кабмін, який повертає частину повноважень президенту:

“Те що прем'єр-міністра дратують заяви будь-кого із посадовців і особливо голови Секретаріату президента не повинно бути приводом для розвалу коаліції. Я хотів би нагадати всім, що уряд створений голосами депутатів коаліції. Наша Україна – Народна самооборона закликає всіх депутатів і особливо наших партнерів по коаліції поводити себе спокійно і вирішувати всі проблеми, які виникають в середині коаліції”.

Трохи вгамувати пристрасті вдалося Арсенію Яценюку. Спікер переконав бютівців повернутися до зали і продовжити роботу:

“Доля коаліції була сьогодні у моїх руках. Якщо б я зараз поставив на голосування закон про Кабінет Міністрів, завтра коаліції не було б. Тому я ще раз підтверджую – я не дам розвалити коаліцію і не дам можливості нікому уникнути відповідальності”.

У другій половині дня Блок Юлії Тимошенко оприлюднив різку заяву, де фактично звинувачує президента у перешкоджанні роботі уряду. Зокерма, главі держави закидають блокування приватизації, та антикорупційних ініціатив Кабміну. Оточення президента, йдеться у заяві, намагається зберегти в Україні корупційну схему газопостачання. Все це у БЮТі розцінююь як спробу зруйнувати коаліцію. Однак блок сподівається, що єдність із партнерами із НУ-НС в парламенті вдасться зберегти попри всі перешкоди.

Інше за темою

Відео - найголовніше

Треті партії у США. Експлейнер
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00
XS
SM
MD
LG