Спеціальні потреби

Мистецтво допомагає змінювати стереотипи про Африку


Варто лише вимовити назву африканського континенту і уява малює джунглі та пустелі, де небезпека чатує на кожному кроці, або перед очима постають голод та безперервна міжусобна ворожнеча. Стереотипи про рідний континент намагаються змінити учасники африканської циркової трупи.

У цирковій виставі “Африка, Африка” беруть участь 120 майстрів циркового мистецтва із 17 африканських країн. Головна мета цього незабутнього видовища – продемонструвати решті світу риси Африки, яку часто бачать далеко не всі.

Народжений у Анголі Макая Дімбело виступає під іменем Віт Віт. Його життя докорінно змінилося після того, як він побачив по телебаченню виступ китайських акробатів. Нині Макая – незамінний учасник шоу, яке публіка завжди сприймає на ура:

“У мене з публікою взаємообмін енергією. Вони заряджають мене, а я – їх. Виходячи після вистави, багато глядачів думають: “Ех, як хочу побачити Африку”. А той хлопець – ну просто диво. Ось які вони, африканці. І таланту їм не бракує”.

Прибутки від цієї захопливої циркової вистави дістаються не лише акторам. З кожного проданого квитка один євро надходить у фонд добродійної організації “Мистецтво в Африці”. Таким чином творці шоу сприяють розквітові талантів.

Спеціальний уповноважений ООН - Дуду Діен дає такій діяльності схвальну оцінку. Він вважає, що заохочуючи африканців до показу своїх талантів, організація змінює стереотипну уяву про континент:

“Прийнято вважати, що в африканській культурі превалюють дискримінація та несправедливість і тому постає одне з найважливіших питань – як заохотити європейців побачити Африку іншу, вільну від племінних кровопролить, насильства та СНІДу. Бо така інша Африка також існує”.

Вистава “Африка, Африка” стала настільки популярною у Європі, що нині на місці одного колективу з’явилися вже дві творчі групи, які гастролюють одночасно.

За увесь час на шоу побували два мільйони людей. Користь з цього чимала. По перше зібрані сотні тисяч доларів на розвиток мистецтва, по друге публіка насолоджується виставами, а по третє: світ з подивом відкриває очі на надзвичайну обдарованість африканців.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG