Спеціальні потреби

У питанні Голодомору слід вдаватись до сили переконання


Запровадження кримінальної відповідальності за заперечення Голодомору суперечило б принципу свободи слова. Так вважає відомий американський дослідник Голодомору, один з організаторів виставки в Українському домі Морґан Вільямс. Як він заявив в інтерв’ю “Голосу Америки”, боротися із запереченням Голодомору слід силою переконання, але не силою закону.

Американець Морґан Вільямс не має українського коріння, проте довгі роки досліджує український Голодомор. Він заснував вражаючу колекцію “Голодомор очима українських художників”, очолив виставковий підкомітет Міжнародного комітету Голодомору і нещодавно отримав з рук президента орден за заслуги перед Україною.

Як каже Морґан Вільямс, він високо цінує зусилля Президента Віктора Ющенка, який разом із дружиною Катериною Ющенко робить усе можливе, щоб Україна і весь світ дізналися правду про геноцид українського народу. Єдине, в чому він незгоден з президентом – це намір встановити кримінальну відповідальність за факт заперечення штучного голоду 30-их:

“Я повністю підтримую Президента в його прагненні донести світові правду про Голодомор, так само як і у визнанні Голодомору геноцидом українського народу. Однак у чому я не погоджуюся з президентом, так це в ідеї запровадити будь-яке кримінальне покарання за те, що хтось заперечує ці факти або не погоджується з офіційною позицією. Я не згоден з цією єдиною пропозицією президента, бо твердо вірю в свободу слова, у свободу дискусії. Така моя думка.

Адже варто запровадити покарання за щось одне, потім хтось запропонує покарання за щось інше – і, зрештою, раптом виявляється, що одне з основоположних прав на свободу висловлювань, на вільну пресу опинилося під занадто великим контролем. Я вважаю, що це рух у неправильному напрямку.

На мою думку, працювати слід у напрямку інформування людей, проведення досліджень, написання книжок, збору документів і свідчень. Слід вдаватися до сили переконання і освіти, а не до сили закону. Я не згоден з тим, що зробили в Австрії, в країнах Європейського Союзу, встановивши кримінальну відповідальність за заперечення факту Голокосту. Я вважаю, що свобода слова належить до надто важливих демократичних свобод, аби її підривати”.

Глава держави наполягає на запровадженні кримінальної відповідальності за публічне заперечення факту Голодомору. Про це Віктор Ющенко заявив минулої суботи в інтерв’ю телеканалу 1+1 і знову повторив у телепрограмі “Свобода” на каналі “Інтер”. При цьому президент навів приклад Ізраїлю, Австрії й Німеччини, де встановлена кримінальна відповідальність за заперечення факту єврейського Голокосту.

Раніше Ющенко заявляв, що в його Секретаріаті розроблений відповідний законопроект, і що цей законопроект запропонують для схвалення Верховній Раді шостого скликання.

Нагадаємо, що пункт про кримінальну відповідальність викреслив тодішній спікер Олександр Мороз з президентського законопроекту “Про Голодомор 32-33 років в Україні”, який Верховна Рада прийняла 28 листопада минулого року.

XS
SM
MD
LG