Спеціальні потреби

Затягування роботи ради може спричинити чергову кризу


В Україні міжчасся. Верховна Рада ніяк не запрацює, коаліція ніяк не складеться. При цьому сторони невтомно вправляються у полемічному жанрі, перекладаючи вину одна на одну.

Віктор Янукович на сьогоднішньому засіданні Кабміну закликав Верховну Раду якнайшвидше зібратися. Прем’єра турбує бюджетний процес, який під загрозою, отож за його словами, члени робочої групи з підготовки першої сесії парламенту мусять припинити сперечатися про посади і зрештою взятися до діла.

“Лукавими” називають ці заклики прем’єра його опоненти з пропрезидентської партії. Як стверджує член блоку “Наша Україна - Народна самооборона” Роман Зварич, саме депутати від Партії регіонів гальмують процес роботи підготовчої групи, яка мала стартувати ще 6 листопада. А інший представник блоку НУ-НС Юрій Ключковський застеріг: процес складання присяги депутатами не може затягуватися далі 26 листопада. Цього вимагає парламентський регламент. Якщо 26 листопада Верховна Рада не відкриється, депутати втратять свої мандати, а в країні розпочнеться новий виток політичної кризи, – заявив Ключковський, якого цитує прес-служба НУ-НС.

На точці замерзання і коаліційні справи. Учора на своїй політраді блок НУ-НС засумнівався в коаліційній угоді з БЮТ, а сьогодні поновилися розмови про те, нібито НУ-НС веде таємні переговори про створення коаліції з Партією регіонів. Таке заявив Володимир Литвин в інтерв’ю газеті “Новиє ізвєстія”. На думку лідера однойменного блоку, Президент Віктор Ющенко боїться обох коаліцій. У широкій коаліції йому некомфортно будувати відносини з Януковичем, однак і в демократичній коаліції йому ще більш некомфортні відносини з Тимошенко, – вважає Литвин. За його словами, Президент “вибирає краще з гіршого, і рішення дотепер ще не прийнято”.

Звинувачення у подвійній грі “Наша Україна” негайно спростувала. Безпідставними та образливими назвала заяви Литвина представник НУ-НС Ксенія Ляпіна, порівнявши самого політика з “бабою на базарі”. Як обурено заявила Ляпіна, її блок не розглядає Партію регіонів як можливого партнера, і жодних переговорів – ні офіційних, ні кулуарних – з регіоналами не веде. Такими твердженнями Володимир Литвин лише намагається відволікти увагу від власної позиції, яка для суспільства залишається незрозумілою, – заявив інший представник НУ-НС, член політради блоку Микола Катеринчук.

Втім, диму, як завжди, не буває без вогню. На відміну від правовірних помаранчевих політиків, експерти не відкидають можливості широкої коаліції в парламенті. Про це свідчить останнє експертне опитування, результати якого щойно оприлюднив центр “Соціовимір”. Серед осіб, найбільш незацікавлених у створенні демократичної коаліції, політологи назвали Віктора Януковича, Рината Ахметова, і Президента Віктора Ющенка.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG