Спеціальні потреби

НАТО і ЄС готові допомогти ліквідувати наслідки аварії


НАТО і Євросоюз готові надати допомогу Україні у подоланні наслідків техногенної аварії, проте Україна про допомогу не просить. А тим часом дедалі настійливіше лунають голоси про те, що уряд применшує масштаби лиха. Щоб особисто проконтролювати ситуацію, сьогодні на Львівщину вирушив Президент Ющенко.

Наразі Україна не зверталася до НАТО по допомогу ліквідувати наслідки аварії на Львівщині. Про це сьогодні у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі заявив речник Альянсу Джеймс Апартурай:

“Я не маю відомостей про звернення України по допомогу до НАТО у зв’язку з цією, безперечно, серйозною ситуацією. Зрозуміло, що країни НАТО мають фахівців з подолання таких ситуацій – у цьому, гадаю, ніхто не сумнівається. Можливо, український уряд встановив двосторонні контакти з країнами НАТО, однак звернення до самого Альянсу наразі не було”.

Так само не надходило запиту і до Європейського Союзу. Ще 18 липня Єврокомісія запропонувала Україні надіслати експертів та лікарів, які мають досвід лікування отруєнь фосфором. Проте у відповідь було отримано запевнення, що в закордонній експертизі потреби немає, а ситуація з витоком фосфору перебуває під контролем.

А тим часом в Україні дедалі частіше лунають голоси про те, що уряд применшує масштаби техногенної катастрофи на Львівщині.

Підозри щодо приховування урядовцями реальних ризиків від населення, висловлюють, зокрема, у президентському Секретаріаті. Як повідомив на сьогоднішньому брифінгу заступник глави канцелярії Віктор Бондар, він має інформацію про загрозливий стан води, повітря та продуктів харчування у п’яти районах, прилеглих до місця аварії. Бондар назвав “піаром” дії віце-прем’єра Олександра Кузьмука, який перед телекамери пив воду з криниці. Натомість, як було сказано, слід провести аналізи й переконатись, що вода не отруєна і вживати її безпечно для здоров’я. Заступник глави президентського Секретаріату критикував також міністра з надзвичайних ситуацій Нестора Шуфрича, який прибув на місце катастрофи лише на четвертий день, та звинуватив “Укрзалізницю” і міністра транспорту Миколу Рудьковського у непрофесіоналізмі. За словами Бондаря, аварія була спричинена недотриманням умов перевезення отруйного жовтого фосфору, зокрема, знехтували температурним режимом:

“Халатно проігноровано вимоги інструкцій щодо температурного режиму при здійсненні перевезень особливо небезпечних вантажів. Коли я був міністром транспорту, ми на літній період забороняли перевезення особливо небезпечних вантажєів у літній період. Фосор загорається при температурі більше 30 градусів. Як правило, влітку завжди така температура. І в цю пору року ми вводили конвенцію і перевозили особливо небезпечні вантажі тільки в зимовий період”.

Сьогодні на місце фосфорної аварії вирушив президент. Віктор Ющенко відбув на Львівщину із засідання Ради нацбезпеки та оборони, яке проходило в Криму. Глава держави має намір особлисто проконтролювати подолання наслідків аварії і вже заявив, що закінченням інциденту вважатиме появу на місці аварії “зеленого газону”.

Нагадаємо: 16 липня на перегоні Ожидів-Красне Львівської залізниці зійшли з рейок, перекинулись і загорілися цистерни з отруйним жовтим фосфором. Відтоді тривають роботи з подолання наслідків аварії, і дані про кількість потерпілих щодня зростають. На ранок 20 липня повідомляли про 164 особи, госпіталізовані у зв’язку з отруєнням фосфором.

Однак перший віце-прем’єр Микола Азаров вважає, що “масштаб та наслідки аварії були значно перебільшені”. Таку заяву урядовець зробив після засідання РНБО в Криму. Азаров пообіцяв також, що уряд надаватиме громадянам об’єктивну оцінку про те, що сталося.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG