Спеціальні потреби

Чи можливе в Україні оголошення надзвичайного стану


Ситуація в Україні продовжує загострюватися. Сьогодні представники правлячої коаліції та президент ухвалили низку рішень, які можуть призвести до подальшої ексклації конфлікту.

Охорона Секретаріату Президента вже підсилена підрозділами внутрішніх війск. Під будинком стоять бійці Київського гарнизону внутрішніх військ.

Тимчасом новопризначений віце-прем'єр з питань національної безпеки та оборони Анатолій Кузьмук вважає, що указ президента про перепідпорядкування внутрішніх військ МВС не відповідає закону про внутрішні війська і вимагає детального вивчення.

Однак керівники внутрішніх військ висловили свою підтримку президенту і зобов'язалися виконувати його накази як головнокомандувача.

Про це заявив заступник голови Секретаріату Президента Віктор Бондар після завершення наради президента за участі силовиків і губернаторів. Крім того, за словами Бондаря, міністр оборони Анатолій Гриценко поінформував президента і обіцяв, що довірене йому відомство "буде гарантом спокою і наведення порядку в Україні. За наказом головнокомандувача відомство виконуватиме будь-які рішення, аби зберегти порядок і спокій у столиці".

А в самому Міністерстві внутрішніх справ кажуть, що воно діятиме за законом, що передбачає підпорядкування внутрішніх військ системі міністерства.

Окрім цього, надалі одною із гарячих точок є Генеральна прокуратура. Напередодні президент видав указ про звільнення її чільника Св’ятослава Піскуна. Однак той відмовився виконувати це розпорядження і за допомогою підрозділу МВС повернувся у свій кабінет.

Про сьогоднішню ситуацію у відомстві та про інші резонансні події в Україні слухайде у розмові Володимира Звіглянича із кореспондентами Русланом Дейниченком та Вікторією Сюмар.

XS
SM
MD
LG