Спеціальні потреби

МВФ: цього року ціни в Україні зростуть на понад 11%


У Вашингтоні цими вихідними пройдуть щорічні збори керівників Міжнародного Валютного Фонду та Світового банку. Для участі у цьому засіданні до американської столиці прибула делегація України на чолі з міністром економіки Анатолієм Кінахом.

До складу делегації входять представники Міністерств фінансів, економіки та закордонних справ, Національного банку і Кабінету Міністрів. За словами українських чиновників, головна мета їх візиту – обговорити питання надання кредитів та інвестицій на підтримку реструктуризації української економіки. Під час прес-конференції у фундації “Україна – США” глава делегації Анатолій Кінах зокрема заявив, що у зв'язку з тим, що влада в Україні неконсолідована, Україна втрачає динаміку економічного розвитку. За його словами політики, зокрема президент та прем'єр, повинні зняти політичну напругу та виконати рішення Конституційного Суду, яким би воно не було.

Напередодні зустрічі у Вашингтоні, в якій братиме участь Анатолій Кінах, Міжнародний Валютний Фонд оприлюднив свій прогноз на розвиток світової економіки у 2007-му році. Щодо України, то тут експерти фонду прогнозують загальний зріст цін у цьому році на понад 11%, і на 10% наступного року. Економісти застерігають Уряд України від значних витрат на соціальні програми аби стримати інфляцію. Стосовно економіки світу загалом, то експерти передбачають її стабільний зріст.

Міжнародний валютний фонд у своїй доповіді передбачає що світова економіка зростатиме стабільно, навіть незважаючи на те, що найбільший її гравець – Сполучені Штати – матимуть найменші показники економічного росту за останні 5 років.

У доповіді, зокрема, говориться, що світова економіка зросте на 4,5% у 2007 році, що лише на піввідсотка менше за показники минулого року. Головний економіст МВФ Симон Джонсон говорить, що в цьому році світові показники будуть меншими здебільшого через сповільнення росту економіки США, яка зросте лише на 2%:

“Ми знизили прогнози росту економіки США через гірші, ніж очікувалося, результати другого півріччя 2006 року і проблеми на ринку нерухомості. Але нам здається, що стан економіки має покращитися наступного року”.

Джонсон говорить, що економіки Великобританії та Європи стабільно зростатимуть, а Канада і Мексика можуть відчути негативний ефект від сповільнення росту економіки США. Очікують, що економіка Японії, яка останні десять років була у певному застої, дещо зросте. У звіті говориться, що ріст економіки у найбільших країнах світу Росії, Індії та Китаю і надалі випереджатиме показники інших країн.

Головний економіст МВФ Симон Джонсон каже: “У Китаї зріст дещо сповільнився у другій половині 2006-го року, але, навіть не зважаючи на це, очікують, що цього року економіка Китаю зросте на 10%”.

Звіт Міжнародного валютного фонду говорить, що списання боргів деяким бідним країнам Африки дещо покращив їхню ситуацію. А розвиненіші країни, такі як Гана і Танзанія демонструють ріст економік на рівні 5-6%.

Напередодні весняної зустрічі керівників МВФ та Світового банку у заяві для преси президент банку Пол Вольфовіц розкритикував багаті країни, зокрема США, у тому, що вони на 5% зменшили свої вкладення у розвиток Африки з часу саміту країн Великої вісімки 2005-го року.

Вольфовіц каже, що на даний момент дуже сумнівається у тому, що обіцянка вдвічі збільшити допомогу Африці до 2010-го року буде реалізована.

Питання збільшення допомоги бідним країнам Африки обговорюватимуть на зустрічі керівників МФВ та Світового банку, що відбудеться у квітні у Вашингтоні.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG