Спеціальні потреби

Європейські концерни про український ринок


Президент Ющенко сьогодні говорив про інвестиційний клімат в Україні з представниками керівництва європейського концерну “Каргілл Європа”. Представники бізнесу кажуть, що їх турбує втручання уряду у ринкові справи.

Експорт зерна був однією з основних тем на зустрічі Віктора Ющенка з виконавчим директором “Каргілл Європа”, членом Консультативної ради з питань іноземних інвестицій в Україні Дейвом Роджерсом.

За словами підприємця, “Каргілл Європа”, як і багато інших компаній, що працюють в Україні, нині найбільш стурбована саме втручанням урядових структур у ринкові процеси. Квоти, встановлені Кабміном на експорт зернових, завдають шкоди і його постачальникам, і переробникам, і трейдерам.

“Нам хотілося б знати правила гри, бути чітко поінформованими про ту політику української влади щодо сільського господарства, яку вона має намір здійснювати надалі”, – сказав пан Роджерс.

За оцінками західних аналітиків, україна здатна повністю забезпечувати поребу внутрішнього ринку у зернових і збільшувати експорт зерна. А встановлення квот на вивіз зерна чимало експертів вважає неринковим механізмом, занепокоєння з приводу чого висловило вже багато європейських та американських компаній.

Окрема тема – повернення ПДВ. Ющенко наголошує, що це питання честі держави, однак керівництво “Каргілл Європа”, каже, що їм Україна за цією статтею заборгувала понад 18 мільйонів доларів. Президент заявив, що на ці теми говоритиме з Прем'єр-міністром України. Він каже, що не чув досі стратегії уряду щодо комплексного розвитку сількогосподраської галузі, відтак говоритиме про розробку компелксної доктрини та ціноутворення на ринку зерна.

За його переконанням, уряд має шукати альтернативний або ширший інструментарій для регулювання цінової політики на сільськогосподарську продукцію на території України з тим, аби її виробники та трейдери отримали змогу працювати також і за світовими цінами, які зараз помітно вищі за внутрішні українські.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG