Спеціальні потреби

Петро Порошенко – персона нон грата у Росії


В Україні продовжують обговорювати факт недопуску до Росії члена українського парламенту Петра Порошенка. Натмість преса повідомляє про те, що до списку небажаних осіб можуть бути подані також Борис Тарасюк та Володомир Огризко.

Петро Порошенко досі не знає остаточної відповіді, чому третього лютого йому не дозволили проїхати на територію Росії, оголосивши небажаною персоною. Російський МЗС за кілька днів вказав, що вдався до такого заходу щодо Порошенка через те, що в Україну теж не пускають низку відомих російських політиків. Як відомо персонами нон грата в Україні оголошували віце-спікера Держдуми Росії Володимира Жириновського та парламентаря Костянтина Затуліна.

Порошенко зазначає, що, на відміну від Жириновського та Затуліна, відомих своїми антиукраїнськими настроями, він ніколи і нічого не говорив проти Росії та росіян. Однак це в Москві за аргумент не вважають.

Українські політики по-різному оцінюють факт недопуску Порошенка. Юлія Тимошенко сьогодні заявила, що причина цього не в політиці, а в “карамельному бізнесі”, яким займається родина Порошенка. Сам депутат називає це невдалим жартом лідерки БЮТ.

А газета “Экономические известия” сьогодні вийшла зі статтею, в якій йдеться, що список небажаних осіб серед українських політиків до російського зовнішньополітичного відомства передав Інститут країн СНД, який очолює Костянтин Затулін. Посилаючись на джерело, близьке до МЗС Росії, газета каже, що потенційними персонами нон грата є також екс-міністр закордонних справ Борис Тарасюк та кандидат на цю посаду Володимир Огризко.

Офіційних підтверджень цієї інфорамції немає, однак навіть такий витік у пресі може спричинити шквал критики з боку правлячої парламентської коаліції на адресу Огризка і може стати причиною відхилення його кандидатури.

Раніше Прем’єр Янукович вже заявив, що він перевіряє, чи справді Огризко на переговорах із російськими дипломатами вдавався до послуг перекладача, бо волів говорити з росіянами українською мовою. На думку Януковича, цей факт є негативним щодо дипломата Огризка.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG