Спеціальні потреби

Володимир Огризко може очолити МЗС України


Президент Віктор Ющенко вніс подання про призначення міністром закордонних справ Володимира Огризка. А тим часом на думку експертів, доля внесеної президентом кандидатури великою мірою залежить від долі Закону “Про Кабінет Міністрів України”.

П’тдесятиоднорічний дипломат досі обіймав посаду першого заступника міністра, і саме його кандидатуру, як свого наступника, рекомендував президентові Борис Тарасюк. Втім, продовжувач політики євроінтеграції може не влаштувати парламентську більшість. Серед тих кандидатів, яких готова підтримати Антикризова коаліція, називали інші прізвища – зокрема заступника глави Секретаріату Президента Олександра Чалого і радника прем’р-міністра Констянтина Грищенка.

Як заявив у понеділок перший віце-прем’єр-міністр фінансів Микола Азаров, посаду міністра закордонних справ має посісти “кандидат, який відповідає уявленням про зовнішньополітичний курс країни Кабінету Міністрів і Антикризової коаліції”.

Доля внесеної президентом кандидатури великою мірою залежатиме від того, як вирішиться доля Закону “Про Кабінет Міністрів”. Оприлюднений минулого тижня всупереч волі президента закон практично позбавляє главу держави важелів впливу на призначення глави уряду, міністра закордонних справ та міністра оборони. Віктор Ющенко має намір оскаржити згаданий закон у Конституційному Суді. Проте, якщо завтра Верховна Рада внесе президентські поправки до закону, Віктор Ющенко пообіцяв відкликати своє подання до суду. Про це повідомив Прем’єр-міністр Віктор Янукович, який зранку зустрівся із Президентом Ющенком:

“Якщо ці питання розглянуть у парламенті і розбіжності будуть зняті, президент відкличе свій позов з Конституційного Суду. Якщо ж їх не розглянуть, або прийняті рішення не задовільнятимуть президента, тоді процедура розгляду цих питань буде в межах КС”.

Під час ранкової зустрічі у Секретаріаті Президента, в якій брали участь прем’єр і голова Верховної Ради, йшлося про необхідність виконання домовленостей, досягнутих між політичними силами. Як вважає президент, зараз усі ці домовленості, починаючи від Універсалу національної єдності, демонстративно ігнорують.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG