Спеціальні потреби

У Києві загострилась тарифна проблема


Тарифна проблема залишається одним із чинників політичного протистояння в Україні. Прихильники різкого зростання плати за комунальні послуги наполягають на законності нових тарифів; опоненти стверджують, що розрахунки необґрунтовані, а нові ціни непосильні для більшості населення з низьким рівнем доходів.

Платити чи не платити? Таке питання постало перед киянами, які після довгих новорічно-різдвяних свят нарешті почали отримувати рахунки за новими комунальними тарифами. Ціни в платіжках за грудень понад два рази вищі, ніж за листопад. Тому опозиційні фракції у Київраді закликають не платити. І пропонують мешканцям столиці, закреслюючи нові цифри, власноруч вписувати у квитанцію старі, а тоді вже ставати у чергу до каси. На думку опозиціонерів, для цього є всі юридичні підстави. Мінюст не раз видавав роз’яснення: нових тарифів він не реєстрував, а відтак вони не діють. Є і рішення суду про їх призупинення.

А тим часом столична влада переконана: нові тарифи законні і платити за ними доведеться. Як твердить заступниця київського міського голови Ірена Кільчицька, підвищення зумовлене зростанням цін на енергоносії і є явищем глобальним:

“Тарифи на сьогодні зросли не тільки в Києві, вони піднялися по всій Україні. До речі, в Києві вони були підняті одними з останніх. А якщо ви дивились новини на свята, то знаєте, що ціни на житлово-комунальні послуги зросли і в Європі”.

Натомість опозиція продовжує наполягати на необґрунтованості такого різкого підвищення. Днями Блок Юлії Тимошенко виступив з новою ініціативою, зажадавши від уряду врахувати в тарифах економію енергоресурсів, пов’язану з нинішньою аномально теплою зимою. Як каже заступник голови парламентської фракції БЮТ Микола Томенко, якщо цього не зробить уряд, тоді до процедури перерахунку з початку наступної сесії візьметься його фракція:

“Зараз важко з погляду економіки сказати, наскільки це зменшення повинно бути, але те, що зменшення оплати або суми тарифів повинно відбутись, це так само очевидно, як і те, що в Україні плюсова температура”.

Нагадаємо: з 1 грудня столична влада підвищила тарифи на житлово-комунальні послуги майже у три з половиною рази. Шевченківський райсуд Києва призупинив це розпорядження Київської міськдержадміністрації. Остання ухвали суду не визнала, однак дещо знизила тарифи – на 11%.

Наразі у Київраді створено робочу групу, яка перевіряє обгрунтованість нових тарифів. Згідно з деякими проміжними висновками, ціни суттєво завищені, а розрахунки подекуди велися навздогад. Остаточний звіт робоча група планує оприлюднити до 25 січня.

Водночас представники провладних фракцій у міській адміністрації радять киянам не чекати і негайно оплатити квитанції, що вже надійшли до поштових скриньок. Якщо виявиться, що тарифи завищені, то переплачену суму врахують в наступному платежі – роз’яснив по радіо один із депутатів Черновецького. Якщо ж не платити, тоді, за його словами, може статися “найгірший варіант: коли ви в Києві відкриєте кран і побачите, що немає ні гарячої, ні холодної води”.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG