Спеціальні потреби

Завтра Володимир Путін прибуває в Україну


Завтра в Україну прибуває російський Президент Володимир Путін. Він зустрічатиметься з Президентом Ющенком та Прем’єром Януковичем. Очікувані теми для розмови – ЄЕП та енергоносії. Детальніше про це у розмові Ані Дидик із київською кореспонденткою Вікторією Сюмар.

АД: Вікторіє, чи відома вже програма візиту Путіна?

ВС: Відомо, що Володимир Путін братиме участь у засіданні міждержавної комісії “Ющенко – Путін”, після цього він, очевидно, матиме зустріч із Президентом Ющенком. Згодом заплановано зустріч із Віктором Януковичем, доволі ексклюзивну, бо на неї не запрошуватимуть журналістів. Там будуть лише особисті фотографи обох представників.

АД: Хто представлятиме українську дипломатію на цих переговорах?

ВС: Декілька днів усі чекали відповідь на це запитання, оскільки незрозумілим досі є статус міністра закордонних справ Бориса Тарасюка. Кабмін наголошує, що він не може більше виконувати своїх обов’язків на цій посаді, секретаріат президента вважає, що саме Тараєюк є чинним міністром. Як відомо, зовнішньою політикою опікується президент і, як повідомила його прес-секретарка, Віктор Ющенко вважає, що Україну на цих перемовинах від імені міністерства закордонних справ повинен представляти Борис Тарасюк.

АД: Чи очікують якихось серйозних рішень у ході цього візиту?

ВС: Насправді, це якраз найцікавіше. Нагадаю, що візит Путіна кілька разів відтерміновували. Експерти кажуть, що президент Росії погодився приїхати тільки для того, щоб почути від української влади відповідь на запитання щодо вступу України до ЄЕП. Як ми знаємо, Україна декілька разів змінювала свою позицію, залежно від зміни влади у самому Києві. Тепер чекають, чи буде однозначна заява президента або прем’єра щодо ЄЕП.

Як повідомляють російські медіа, Володимир Путін хоче поговорити про гарантію постачання російських енергоносіїв на Захід, як відомо, трубопроводи йдуть саме територією України. Також Володимир Путін порушуватиме проблему Чорноморського флоту та російської мови. Він знову проситиме українське керівництво гарантувати російській мові статус другої державної в Україні.

Віктор Ющенко заявив, що українська сторона порушуватиме питання про газ і вона хоче чути гарантії постачання і кількісні показники газу, який Росія може постачати в Україну. Ющенко заявив, що Україна не хоче дешевого чи безкоштовного газу, вона готова платити, але Україна має знати скільки газу отримуватиме від Росії.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG