Спеціальні потреби

Держдепартамент коментує візит Януковича




Завершився візит прем’єр-міністра України Віктора Януковича до Сполучених Штатів. Підбити підсумки візиту ми попросили Роберта Боума, директора відділу з питань України, Молдови і Білорусі у Державному департаменті США.

За словами високопосадовця США, візит Віктора Януковича був важливим і очікуваним, а заяви прем’єра про незмінний демократичний курс України, повагу до свободи і прозорість уряду були сприйняті позитивно.

«Це було дуже обнадійливо, що у своїй промові у Центрі стратегічних і міжнародних досліджень... пан Янукович зазначив, як високо він цінить свободу слова. Він сказав, що свободи ніколи не може бути забагато. Ці слова були дуже добре сприйняті. Ми у Сполучених Штатах вважаємо, що це дуже важливо, щоб здобутки Помаранчевої революції були збережені».

Як зазначив Боум, у розмовах з прем’єром американські посадовці також підняли питання корупції і поганого бізнес-клімату, наголосивши на необхідності чесного і прозорого ведення бізнесу. Порушено і питання корупції.

«Звісно, пан Янукович визнає, що корупція є величезною проблемою в Україні. Гадаю, ми всі хочемо бачити Україну, яка приваблює значну кількість іноземних інвестицій. Це - країна з надзвичайним потенціалом та великими ресурсами, людськими та природними. Тож це країна, яка має отримувати великі іноземні інвестиції. Корупція - одна з причин, яка суттєво перешкоджає іноземним інвесторам».

Не залишилася осторонь і тема відносин між президентом та прем’єром.

«Так, у розмовах з паном Януковичем ми, звісно, підкреслили важливість демократичного компромісу в Україні... Зрозуміло, що в Україні існують певні протиріччя щодо визнання і поваги ролей президента і прем’єр-міністра. Це питання, звісно, має бути вирішене відповідними сторонами. Ми ж наголошуємо, що існують конституційні процедури, і важливо, щоб цих процедур було дотримано», - зазначив Роберт Боум.

XS
SM
MD
LG