Спеціальні потреби

Мiхнiк про українсько-польськi вiдносини


Попри непорозуміння у минулому, польський уряд матиме добрі партнерські стосунки із будь-яким українським урядом. Таку думку висловив польський журналіст Адам Мiхнiк. Він також вважає, що ставлення рядових поляків до українців, яке стало значно приязнішим після помаранчевої революції, не погіршиться через політичні мотиви.

Адам Міхнік - засновник і головний редактор впливового польського видання – „Ґазета виборча“. Він слідкував за візитом до Польщі Віктора Януковича – першої офіційної подорожі глави українського уряду на Захід з часу його призначення.

Напередодні багато політиків і експертів висловлювали сумнів, чи вдасться польському керівництву вийти на такий же приязний рівень стосунків із урядом пана Януковича. Принаймні до останньог часу багато людей в Польщі вважали його проросійським політиком. Адам Міхнік закликає не робити поспішних висновків щодо правильності рішення президента Ющенка подати його кандидатуру на затвердження Ради:

«Я особисто як людина маю до президента Ющенка повагу, дуже його ціную, шаную. Я не беруся прогнозувати наслідки цього політичного кроку. Водночас я вважаю, Президент Ющенко керувався своїм розумінням інтересів української держави. Не хочу нічого говорити передчасно. Давайте, почекаймо. Хочу лише зауважити, що в своїх власних інтересах Янукович повинен „зшивати” Україну, а не ділити та розривати, як це було два роки тому».

Багато польських політиків не приховували симпатії до помаранчевої революції і бажали відновлення коаліції й після парламентських виборів, зауважує Міхнік. Але експерт, який в минулому був дисидентом та одним з лiдерiв руху «Солiдарнiсть», вважає, що особисті симпатії не будуть заважати налагодженю нормальних стосунків Польщі та України:

«Я думаю, що цей вибір відображав настрої українців. Як і для вас, для поляків це була несподіванка і певне розчарування. Але я думаю, що бути приятелем України незалежно від того, який там уряд – це засада польської зовнішньої політики. З кожним українським урядом, обраним із дотриманням демократичних процедур, Польща повинна підтримувати добрі, приязні стосунки».

Після Майдану багато поляків змінили на краще своє ставлення до українців. Це зауважують багато оглядачів. На них справило враження те, що й сусіди здатні відстоювати свої права і захищати демократичні цінності. Адам Міхнік припускає, що антиукраїнські настрої з приходом до влади донецької бізнес-групи суттєво не зростуть:

«Я би був нещирим, і сказав би неправду, якби відповів, що в Польщі зовсім цього немає. Але кількість людей, які так думають, зменшилася. Змінилася пропорція. Колись таке уявлення про українців переважало. Зараз так думають лише маргінали», -- вважає Адам Міхнік.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG