Спеціальні потреби

Україна готується до навчань з НАТО і США


Українське оборонне відомство планує посилити заходи безпеки під час проведення в середині вересня військових навчань у Криму. Адже в тренінгу братимуть участь службовці країн НАТО. Таким чином Міноброни хоче уникнути повторення на півострові акцій протесту, через які цього року скасувано українсько-американські військові маневри неподалік Феодосії.

Запланований на вересень штабний тренінг «Кооператив Марлін-2006» не передбачає польових занять із зброєю. Всі маневри моделюватимуться за допомогою комп`ютерної техніки на базі Севастопольського військово-морського інституту. Однак, пам`ятаючи вуличні протести у Феодосії проти спільних українсько-американських навчань, Міноборони вирішило вжити додаткових заходів безпеки. Адже «Кооператив Марлін» проводитиметься відповідно до Індивідуальної програми партнерства між Україною та НАТО.

Для гарантування безпеки учасників навчань військові планують тісно співпрацювати із правоохоронними органами. Спецслужбам доручено розробити заходи підтримання правопорядку та протидії можливим диверсіям і терористичним актам. Військова служба правопорядку охоронятиме рух колон, які перевозитимуть учасників навчань. Міноборони планує провести роз`яснювальну роботу серед місцевого населення.

Тим часом українські та американські військові почали підготовку до інших спільних навчань “Active Endeavor” - “Активні зусилля”. Для цього делегація збройних сил США прибула до Севастополя. Американські фахівці відвідують корвет українського флоту “Луцьк”, який братиме участь в операції у складі об’єднаних сил. Технічні працівники обговорюють розміщення у підрозділах флоту сучасних засобів зв’язку, які відповідають прийнятими у країнах Альянсу стандартам.

Під час зустрічей українських та американських військових розглядаються питання зв’язку з кораблем під час виконання ним антитерористичних завдань. Незабаром так званий український контактний пункт планують обладнати сучасними засобами висвітлення надводної обстановки. Українські та американські фахівці спільно працюватимуть до наступної п`ятниці.

Сама ж операція “Активні зусилля” проводиться у Середземному морі. Її мета - запобігти незаконному переміщенню в його акваторії зброї та наркотиків, торгівлі людьми, попередження терористичних актів. Міжнародні сили також спільно здійснюють контроль за безпекою судноплавства. До участі в операції також приєдналися країни, які не є членами Північноатлантичного альянсу. Крім України - це Російська Федерація, Ізраїль, Єгипет, Марокко, Алжир та Туніс.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG