Спеціальні потреби

Малярія, СНІД, туберкульоз стають дедалі небезпечнішими


Мільйон людей в Африці щороку стають жертвами малярії, СНІДу і туберкульозу. Ці смертельні недуги стають дедалі небезпечнішими, коли вражають людину одночасно.

Малярія щороку вбиває близько чотирьох мільйонів людей в Африці. Від туберкульозу та СНІДу помирає ще два мільйони. Нові дослідження дають підстави говорити, що ці три захворювання у поєднанні можуть забрати життя ще більше людей. «Багато ВІЛ-інфікованих помирає від туберкульозу, як також багато людей з туберкульозом є ВІЛ-позитивними. Таким чином існує тісний зв'язок між цими двома інфекціями. Пов'язаність з малярією наразі відслідковується», - говорить Ричард Фічмен, виконавчий директор організації ''Глобальний фонд''.

Базований у Женеві Фонд боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією працює з урядами, громадськими організаціями і приватним сектором. Їхній бюджет - п'ять з половиною мільярдів доларів. Програми фундації діють у 132 країнах. За словами Фічмена, люди не помирають від ВІЛу, а від інших хвороб, викликаних пониженням імунної системи. Наприклад, в країнах на шляху розвитку ВІЛ-інфіковані найчастіше помирають від туберкульозу.

Ім'я Люсі Чезарей добре знають в Африці. На її батьківщині, у Кенії, найбільшим убивцею серед людей є малярія, і зокрема серед дітей. А от дорослі найчастіше помирають від ВІЛу і туберкульозу. «Нам необхідно проводити дослідження, щоби підтвердити явне, оскільки я є вихідцем з країни, де надзвичайно багато людей хворіють на малярію, я нещодавно дізналася, що ВІЛ-інфікованим необхідно спати під захисною сіткою, оскільки без неї вони легко підхоплюють малярію. Як тільки малярію потрапляє у кров, їхня імунна система послаблюється, і вони не можуть боротися з малярією», - говорить Люсі.

Учені погоджуються, що будь-яка хвороба може стати смертельною при пониженій імунній системі. Беручи до уваги, що у світі немає ефективної вакцини проти туберкульозу, малярії і ВІЛу, експерти закликають до посилення освітньо-профілактичної роботи серед населення.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG