Спеціальні потреби

До Києва прибув президент Польщi Качинський


Сьогодні до Києва прибув Лех Качинський. Це його перший візит в Україну у якості президента Польщі. На сьогодні політологи називають Польщу найвідданішим стратегічним партнером України, відтак увага до цього візиту доволі значна.

Новий польський президент Лех Качинський відразу пiсля прильоту на українську землю, ще в аеропорту Бориспіль, встиг зробити декілька важливих політичних заяв. Вiн каже, що бачить Україну в НАТО, і навіть вказує коли – у 2008 році. Доволі амбітні плани польського лідера він сам називає цілком реальними. Качинський каже, що, як і його попередник Олекснадр Квасьнєвський, він готовий виступати адвокатом України у Європейському Союзі.

Власне про євроатлантичні перспективи і йшлося на зустрічі Леха Качинського з Віктором Ющенком у Маріїнському палаці. Зустріч затяглася на годину довше ніж планувалося. І за офіційними даними президенти обговорювали вступ України до НАТО, ЄС та СОТ.

Ще одна важлива тема перемовин – енергетика. За результатами зустрічі був підписаний лише один документ, який визначає напрямки співпраці обох країн у енергетинчій сфері. Зокрема, як заявив Віктор Ющенко після зустрічі, обидва лідери визнають необхідність добудови нафтопроводу Одеса-Броди, який, як вважає вiн, може бути цікавим проектом для всiєї Європи.

Окрім того, український та польський президенти поспілкувалися і щодо газових тем. Перед обома країнами сьогодні стоїть питання залежності від російських енергоносіїв, і обидві вони опинилися заручниками подій початку року, коли Газпром зменшив кількість газу, що подається до країн Європи. Нині обидва лідери визнають, що це є спільна проблема і демонструють готовність шукати варіант її вирішення.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG