Спеціальні потреби

Фальсифiкацiя справи Гонгадзе на найвищому рiвнi?


Президент Ющенко має зобов`язання перед екс-президентом Кучмою і тому дозволяє Генпрокуратурі фальсифікувати справу Гонгадзе. Так вважають члени Громадського комітету національної безпеки України, на думку яких генпрокурор Пiскун перебуває в змові не лише зі старою, але й з новою владою.

Генпрокуратура України не зацікавлена у тому, щоб знайти замовників вбивства Гонгадзе. Про це заявляють члени Громадського комітету національної безпеки України. Говорить голова Комітету, один із засновників “Пори” Олексій Толкачов:

«На сьогодні постійно заявляється, що справа Гонгадзе розслідувана. Тим не менш справа виконавців та замовників розділена. І якщо на сьогодні знайдені виконавці нібито, то про замовників всі мовчать, і мовчати будуть, тому що справою займається Піскун».

На думку представників Комітету, президент Ющенко має зобов`язання перед екс-президентом Кучмою, якого вважають замовником вбивства журналіста, і відтак закриває очі на фальсифікацію справи генпрокурором:

«Іншого обгрунтування такому розвитку справи Гонгадзе ми просто знайти не можемо. Жодного іншого логічного пояснення. Замість того, щоб розслідувати справу і покарати злочинців, Мирославі Гонгадзе пропонують відкупне в 200 тисяч, маму покійного Георгія постійно намагаються заспокоїти, щось їй пообіцяти. Мама Гонгадзе сказала прямо: не треба в цій справі шукати Вередюків. Її треба розслідувати. А для цього потрібен чесний, чистий і порядний прокурор».

За словами членів Комітету, здогади про те, що нинішній генпрокурор обслуговує інтереси старої влади, підтвердилися після появи скандальних аудіозаписів телефонної розмови Піскуна iз зятем Кучми Пінчуком. У змову ж Піскуна не лише зі старою, а й з новою владою – кажуть активісти комітету – змушує вірити той факт, що з офіційного Інтернет-сайту президента України зникла стенограма з викладом звинувачень на адресу генпрокурора – ішлося про зловживання службовим становищем, за які його звільнили свого часу із посади. Серед тих досі ніким не спростованих звинувачень і такі резонансні, як знищення Піскуном Інтернет-видання Обком чи знищення ним комерційного банку “Слов`янський”.

Громадський комітет національної безпеки вимагає відставки генпрокурора та порушення проти нього кримінальних справ – про це йдеться в заяві, поданій комітетом до голови СБУ і міністра внутрішніх справ. Громадські активісти закликають також президента порвати домовленості зі старою владою, якщо такі були.

Нагадаємо – про те, що Леонідові Кучмі могли даватися гарантії на міжнародному рівні, в обмін на незастосування сили проти Майдану, днями заявив директор Інституту масової інформації Сергій Таран. На його думку, саме в цьому полягає причина того, що вбивство Гонгадзе досі не розкрито. Водночас президент Ющенко існування будь-яких подібних домовленостей заперечує. А мати загиблого журналіста, Леся Гонгадзе, в ефірі телеканалу НТН заявила нещодавно, що, на її думку, “нова влада така ж брехлива, як і стара”.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG