Спеціальні потреби

Огляд мiжнародної преси за 12 травня 2005


Проблема Чечнi

Американські професори-політологи Менон і Реддавей пишуть у Файненшл таймс, що, хоча Буш та інші західні достойники оминали теми Чечні у своїх бесідах з Путіним, від того ця проблема не щезла, а, навпаки, продовжує підміновувати залишки російської демократії. Путін рівно-далекий від виграшу в тій війні, як і від політичної розв’язки конфлікту, доходять висновку спеціалісти. Вбивство Аслана Масхадова Путін нарік засадничим для перемоги. Насправді ж воно лише віддалило її, пише Таймс, бо Масхадов був на боці припинення вогню і переговорів з Кремлем. Можливо його вбили прибічники продовження чеченського конфлікту, для яких він синонімічний із бізнесом?--запитують аналітики. Їхнім чеченським аналогом є Шаміль Басаєв, який виступає за якнайдовше продовження війни. Кремлю необхідно змінити курс. Путін уважає конфлікт війною з тероризмом. Насправді ж це війна з чеченським націоналізмом. Ця сила має глибокі історичні корені. Покласти край війні може лише мирний процес за участю загонів чеченського спротиву. В противному випадку насильство у Чечні розповзеться по всьому Кавказу, поставивши під загрозу транспорт нафти з Каспію. Путіну треба відродити чеченське суспільство і економіку; подолати ксенофобію в російському суспільстві; добитися допомоги інших держав у відновленні Чечні, зазначає Файненшл Таймс.

Буш i ялтинська угода

Чому Буш саме в Латвії засудив ялтинську угоду Сталіна-Рузвельта-Черчиля, яка розділила повоєнну Європу на зони впливу і поклала початок холодній війні?--запитує Говард Файнман у журналі Ньюзвік. Одна з причин--Путін більше не є білий і пухнастий, як кілька років тому. Він наразі непокоїться відновленням колишньої імперії і централізацією влади. Старі антикомуністи і молоді інвестори навколо Буша хотіли, щоб він виступив проти Путіна до того, як прокатається в його «Волзі» моделі 66-го року у Москві. Далі, Буш-молодший завжди підкреслює, що він відрізняється від свого батька. Той був противником радикальних дій з перебудови світу, достатньо пригадати його промову «курчата по-київськи» в українській Раді. А син назвав ялтинську конференцію найбільшою історичною помилкою, немовби змагаючись з Путіним, для якого такою є розвал СРСР. Нарешті, для Джорджа Буша глобалізм--це зручна ширма уникнення неприємностей сучасної ситуації. На місці Буша, що б ви обрали: говорити на теми історичних помилок, поширення свободи і демократії у світі, або про череду самогубчих вибухів в Іраку?--риторично запитує Ньюзвік.

Російські олiгархи

Інший американський журнал--Форбс--задає не менш риторичне запитання: як може чесний підприємець боротися з армією олігархів і корумпованих бюрократів в Росії? Володимир Квінт, автор статті, родом з Сибіру, якось підрахував, що п’ята частина чистого доходу малого і середнього бізнесу йде на хабарі. Це десь тридцять мільярдів доларів неврахованих грошей--в кишеню чиновникам. Бюджет від корупції в Росії перевищує надходження від введеного Путiним єдиного податку в 13 відсотків. За гарні очі такі гроші ніхто не віддасть, уважає Квінт. Тому іноземні інвестори мусять йти на компроміс не лише з бюрократами, але й з олігархами. Якщо вони й можуть виграти справу в судах, то можуть програти на вулицях--від куль кілерів. Саме так загинув Пол Тейтум--через суперечку навколо готелю Редісон-Слов’янський. Видавець Форбса в Москві Пол Хлєбніков був вбитий по дорозі додому, і це вбивство напевно ніколи не розкриється. Кримінальний клас--це одна з найбільших перешкод для тих підприємців, які б прагнули працювати чесно, виконувати існуючі на папері закони, пише журнал Форбс.

Атомна енергія в Українi

В Україні, пише німецька Прессе, оголошено, що до 2030 року там буде споруджено одинадцять нових ядерних реакторів. Міністр навколишнього середовища Юрґен Тріттін заявив, що Україна не має грошей для переобладнання старих електростанцій, то як фінансуватиме будівництво одинадцяти АЕС? Тимошенко наразі мовчить, пише Прессе, і це промовляє, що оранжеві революціонери аж ніяк не думають відмовлятися від атомної енергетики. При цьому щороку на подолання наслідків Чорнобиля коштує 5-7% бюджету, майже два з половиною мільйона українців потерпають від наслідків тієї катастрофи, пише Прессе, зазначаючи, що Тимошенко планує також збудувати нові склади для радіоактивних відходів.

Відео - найголовніше

Підсумки візиту держсекретаря Блінкена до Києва. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00
XS
SM
MD
LG