Спеціальні потреби

Економіка США впала на 3,5% в 2020 році


У США, найбільшій економіці світу, зареєстрували падіння ВВП на 3,5% в 2020 році, рік до року. Такі дані оприлюднило Міністерство торгівлі США у четвер.

Це перше річне падіння ВВП зафіксоване в країні з 2009 року, коли економіка скоротилась на 2,5% на тлі фінансової кризи після 11 років зростання. Це також найгірше падіння зафіксоване з післявоєнного 1946 року, зауважують оглядачі.

В четвертому кварталі, ВВП виріс на 1%, після зростання на 7,5% в третьому кварталі, однак, цього виявилось недостатнім для того, щоб компенсувати падіння, спричинене пандемією на початку року.

Показники, оприлюднені в четвер є оціночними і можуть бути переглянуті, повідомили у відомстві.

Як відзначив голова Федерального Резерву Джером Пауелл, темпи відновлення американської економіки залежатимуть від того, наскільки швидко вдасться подолати пандемію.

Президент США Джо Байден озвучив свій план із стимулювання економічного зростання у США. План, обсягом майже 2 трильйони доларів, має бути затверджено в Конгресі.

Оглядачі вказують на позитивні новини в сфері проведення вакцинації від коронавірусу, що може прискорити економічне відновлення. Цього тижня МВФ покращив свій прогноз зростання світової економіки до 5,5% на 2021 рік.

Оптимізм МВФ ґрунтується на позитивних новинах щодо розробки вакцини та проведення кампанії щеплення від коронавірусу, однак ризики посилення пандемії залишаються, через те, що з’являються нові штами коронавірусу, повідомили у фонді.

Деякі експерти передбачають пришвидшення зростання економіки США, починаючи з другого кварталу 2021 року.

Після сумної зими, навесні на США очікує економічне відновлення та швидке зростання, подібне до 20-х років минулого століття у США [цей історичний період у США отримав назву «ревучі 20-ті»], прогнозують економісти каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі UCLA.

Дивіться також: Будівництво «Дзеркального поля» в Бабиному Яру, та «війна» проти російської концепції пам’яті про Голокост

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG