Спеціальні потреби

“Соцмедіа проти Уолл Стріт”, нова “піраміда” - у США коментують вибуховий ріст акцій GameStop


Ціни на акції компанії-продавця відеоігор GameStop зросли на більш ніж 1500% з початку року, завдяки підтримці тисяч інвесторів, об‘єднаних на соцмедійній платформі Reddit.

З 2019 року акції компанії, що здебільшого продає відеоігри на дисках, залишались на низькому рівні у $4 за акцію, навіть попри загальне відновлення індустрії комп’ютерних ігор в часи пандемії. В другій половині 2020 року відомі фінансисти Майкл Беррі та Раян Коген придбали акції компанії, що призвело до зростання ціни до $ 35, пише Business Insider. А от в січні акції стрибнули до $ 500. Найбільші акціонери GameStop заробили більше 2 мільярдів доларів завдяки нещодавнім коливанням, зауважують ЗМІ.

Таку динаміку пов‘язують з активністю учасників соцмедійної платформи Reddit, і зокрема, спільноти Wall Street Bets, яка об’єднує декілька мільйонів користувачів і закликає інвестувати до GameStop та інших аутсайдерів Уолл Стріт.

Користувачі платформи закликали один одного йти проти тренду інституційних інвесторів і вкладати гроші в компанію. В численних повідомленнях, з мемами та емоджі, користувачі соцмережі закликали підняти «акції до Місяця». На компанію звернув увагу навіть Ілон Маск в своєму твіті.

Швидке зростання аутсайдера Уолл Стріт, щодо акцій якого була поширена рекомендація продавати, призвело до того, що інвестори з Уолл Стріт втратили мільярди доларів. Промисловий Dow Jones впав на 630 пунктів в середу, зафіксувавши найгірший день з жовтня. Серед причин крім занепокоєння інвесторів щодо розподілу вакцини від COVID-19 у США, називають збитки інвесторів, які мали короткі позиції і розраховували на подальше падіння акцій GameStop, а також побоювання, що подібні настрої можуть торкнутись інших компаній, акції яких інвестори Уолл Стріт рекомендують продавати. Серед таких компаній кіномережі AMC, роздрібна мережа Bed Bath&Beyond, акції яких в Reddit​ також закликають купувати, пише MarketWatch.

Можливо, це ще один шлях, як соцмедіа змінюють життя, розмірковує видання СNET. Twitter змінив світ новин, YouTube та Instagram змінили індустрію моди та розваг, пише CNET.


«Це феномен, який я ніколи не бачив», - говорить Джим Креймер, коментатор CNBC. «Можливо, це лише початок», - додає він.

Можливо, це ще один шлях, як соцмедіа змінюють життя, розмірковує видання СNET. Twitter змінив світ новин, YouTube та Instagram змінили індустрію моди та розваг, пише CNET.

Інші оглядачі порівнюють зростання акцій компаній з фінансовою пірамідою, схемою, коли видається, що зростання обґрунтоване успішним бізнесом, але насправді, приплив коштів відбувається лише за рахунок нових інвесторів. «Це культовий феномен, - сказав в коментарі Insider директор Wedbush Securities Майкл Печтер про GameStop. - У них немає зараз виручки, яка б підтримувала таку ціну на акції».

Я раджу інвесторам продавати, поки музика не скінчилась, наводить CNBC слова керівника NewConstructs Девіда Трейнера

«Ці операції з акціями GameStop є грою «музичні стільці» і я раджу інвесторам продавати, поки музика не скінчилась, - наводить CNBC слова керівника NewConstructs Девіда Трейнера. - Натовп торговців обрав своїм улюбленцем GameStop і може так само хитнутись, коли акції впадуть».

Інші оглядачі вбачають у тому, що відбувається, маніпулювання ринком. «Цей ажіотаж ставить багато питань щодо можливого маніпулювання ринком, - наводить Reuters слова британського аналітика CMC Markets Майкла Г‘юсона. - Незаконно для установ координувати дії так, як ми це бачимо, щоб зрушити ціну акцій, що ставить питання про законність того, що відбувається на цих форумах».

Дивіться також: Час-Тайм. Знакові результати першого дзвінка Байдена з Путіним

Час-Тайм. Знакові результати першого дзвінка Байдена з Путіним
please wait

No media source currently available

0:00 0:15:00 0:00

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG