Спеціальні потреби

FT: у Білому домі вважають, що ЗСУ готують контрнаступ у 2025 році після отримання допомоги США


Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван
Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван

Україна планує розпочати новий контрнаступ після отримання військової допомоги США, заявив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, пише Financial Times.

Видання зазначає, що попри військову допомогу від США можливі "російські успіхи у найближчий період", оскільки "миттєво перемкнути тумблер неможливо".

Салліван вважає, що з новою допомогою від Вашингтона Київ матиме можливість "тримати оборону" протягом 2024 року.

А вказуючи на можливий розвиток подій наступного року, радник президента США під час виступу на фестивалі FT Weekend у Вашингтоні зазначив, що Україна має намір "просунутися вперед і відновити контроль над територіями, відібраними в неї Росією".

Видання наголошує, що будь-який новий наступ українських військ у 2025 році залежатиме від збільшення фінансування Конгресу та схвалення Білого дому.

Як раніше повідомляв Голос Америки, колишній посол США у Росії (2012-2014) Майкл Макфол заявив, що Україна може розпочати нові контрнаступальні дії на фронті не раніше осені 2025 року, а до того часу намагатиметься утримати території та не дати Росії просуватись.

Говорячи про прогнози розвитку подій на фронті під час дискусії вашингтонського аналітичного центру Center for Strategic and International Studies (CSIS), Макфол зауважив, що не є військовим експертом, однак орієнтується на думки, які він почув від співрозмовників в Україні.

Він сказав, що у питанні майбутніх контрнаступальних зусиль ЗСУ він не очікує "нічого великого" до осені 2025 року. Саме тоді, пояснив Макфол, в Україні вважають, що на полі бою почнуть діяти нові системи озброєння, будуть готові пілоти F-16, а до того часу, попри виснаження українських воїнів і суспільства загалом, українцям треба протримати оборону.

Як раніше повідомляв Голос Америки, Сполучені Штати оголосили про надання Україні довгострокової військової допомоги на суму 6 мільярдів доларів, найбільшого пакета допомоги за весь час російського вторгнення. Про це на брифінгу за підсумками 21-го засідання Контактної групи з оборони України, відомою як "Рамштайн", заявив міністр оборони США Ллойд Остін.

На тлі повідомлень про втрати позицій українськими військовими, Білий дім сподівається якомога швидше доставити усю необхідну допомогу на передову.

Про це під час брифінгу 30 квітня заявила речниця Білого дому Карін Жан-П'єр, відповідаючи на запитання журналістів про оперативну інформацію щодо постачань допомоги від США.

"Допомога Україні надходить. Вони продовжують отримувати цю оборонну підтримку. Я буду дуже обережною, тому що це питання оперативної безпеки постачань", - сказала речниця Білого дому.

Водночас український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба визнав, що союзники України відстають від графіка, попри свої зусилля. За його словами, існує розрив у часі між оголошенням пакету і моментом, коли артилерист ЗСУ матиме більше снарядів.

За словами президента України Володимира Зеленського, за пів року, поки Україна чекала на рішення щодо американської підтримки, російській армії вдалося перехопити ініціативу на полі бою, втім, маючи необхідне озброєння, Збройні сили України зможуть не тільки стабілізувати фронт, а й рухатися вперед.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG