Спеціальні потреби

Низка африканських країн у Давосі виступила з "потужними" меседжами щодо України – радниця керівника ОП


Питання України активно обговорюють на зустрічах в швейцарському Давосі
Питання України активно обговорюють на зустрічах в швейцарському Давосі

Західні партнери України висловили однозначну підтримку мирного плану й закликали представників Глобального Півдня "чітко пояснити Росії важливість дотримання статуту ООН і його основних принципів в інтересах глобальної безпеки". Про це журналістам у Брюсселі за результатами четвертого раунду переговорів щодо формули миру, який відбувся у неділю в Давосі, повідомили посадовці ЄС на умовах анонімності.

"Хоча партнери з Глобального Півдня загалом висловили співчуття долі українців і їхнім стражданням, деякі підкреслили необхідність зважати на занепокоєння Росії", – сказано у повідомленні. Посадовці, втім, не зазначили, хто саме з учасників зустрічі пропонував враховувати позицію РФ.

У відповідь українська сторона, як повідомили неназвані посадовці ЄС, наводила приклади минулого діалогу і міжнародних угод із Росією, які вона порушувала. Учасники, що представляли Африку, підкреслили "важливість надісланого Україною повідомлення про те, що хулігани не завжди перемагають, і ширшу нестабільність, яку дії Росії вносять, наприклад, у Сахель і прилеглі регіони".

Старша радниця керівника Офісу президента України Дарія Зарівна вважає, що чергова зустріч радників з національної безпеки, яку ініціювала Україна у Давосі щодо формули миру, була "успішною".

"Я можу порівнювати, це була четверта зустріч. Перша була в Копенгагені, тоді було 16 країн, і кожного разу в нас зростала кількість країн і організацій. Цього разу понад 80, – сказала Зарівна в етері Радіо Свобода з Давосу. – Моє особисте відчуття: ця зустріч була дуже контентно потужною, було багато нових, цікавих напрацювань і звернень. Цього разу була така кількість країн, які хотіли виступити зі своїми зверненнями, що ми вибилися з часу. Не буду називати, але була ціла низка звернень африканських країн із дуже потужними меседжами. Тому я вважаю цю зустріч дуже успішною і найбільш змістовно наповненою й активною".

14 січня у швейцарському місті Давос відбулася четверта зустріч радників із питань національної безпеки і політичних радників за участю керівника Офісу президента України Андрія Єрмака.

Участь у заході взяли представники понад 80 країн і міжнародних організацій. Серед них не було Китаю, хоча українська сторона запрошувала його і продовжить це робити, наголосив у Давосі глава ОПУ Андрій Єрмак, бо «для нас важливо, щоб Китай був за столом». У Пекіні, чия делегація 14 січня прибула до Швейцарії, відсутність свого представника на переговорах про український план миру поки не коментували.

Як повідомляв раніше Голос Америки, напередодні форуму у неділю міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс заявив, що до зусиль, щоб припинити війну між Україною та Росією, має бути залучений і Китай. "Китай відіграє значну роль. Ми повинні знайти шляхи співпраці з Китаєм у цьому питанні", – заявив Ігнаціо Кассіс.

Він також зазначив, що заявив, що країни, які вели діалог з Росією, такі як Бразилія, Індія та Південна Африка, залучені до дискусій у Давосі та могли б зіграти важливу роль.

"Участь альянсу БРІК дуже важлива, оскільки ці країни мають стосунки з Росією... Усе це може створити цей колективний рух, щоб залучити країни, які знаходяться далеко від конфлікту, але можуть зіграти певну роль у впливі на Китай і Росію", — сказав Кассіс.

Половина учасників переговорів про мирний план України, що пройшли в Давосі, представляли Глобальний Південь – так називають країни, що розташовані переважно в південній півкулі. Географічно цей сектор об'єднує Африку, Азію, Латинську Америку і є найбільшою групою в ООН, налічуючи загалом дві третини її представників.

Інтерес до Глобального Півдня в України зріс після повномасштабного російського вторгнення, адже низка країн із цієї групи утрималися від засудження дій Росії й підтримує з нею зв’язки.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG