Спеціальні потреби

"Зробимо все, щоб притягнути Путіна до відповідальності" - Урсула фон дер Ляєн


Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. 30 червня 2023. Photo by JOHN THYS/AFP
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. 30 червня 2023. Photo by JOHN THYS/AFP

Зробити все, що можливо, аби притягнути президента Путіна до відповідальності за його війну в Україні, пообіцяла президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

З нагоди відкриття Міжнародного центру з кримінального переслідування за злочин агресії проти України (ICPA) у Гаазі вона заявила: "Вторгнення Росії в Україну продовжує приносити невимовні жахи щодня. Глибоко тривожні новини про навмисні напади на мирних жителів, у тому числі дітей, стали жорстоким щоденним нагадуванням про кровопролиття, яке Путін повернув на наш континент. Докази незліченних міжнародних злочинів, скоєних Росією, накопичуються".

"Новий міжнародний прокурорський центр відіграватиме ключову роль у притягненні винних до відповідальності, зокрема за злочин агресії. Ми зробимо все можливе (leave no stone unturned - ред.), щоб притягнути Путіна та його поплічників до відповідальності", - цитує слова фон дер Ляєн Єврокомісія.

Як раніше повідомляв Голос Америки, ICPA працюватиме разом з Міжнародним кримінальним судом, який вже розслідує злочини війни та злочини проти людяності й геноциду. Установа сприятиме збору, систематизації і підготовці даних для можливого міжнародного судового процесу за звинуваченнями у розв’язні війни Росії проти України.

Міжнародний кримінальний суд у березні видав ордери на арешт російського президента Владіміра Путіна та представниці російської влади Марії Львової-Белової за масове вивезення українських дітей в Росію. Але юрисдикція Міжнародного кримінального суду обмежена, коли йдеться про злочин агресії.

Комісар юстиції Європейського Союзу Дідьє Рейндерс назвав початок роботи Міжнародного центру частиною намагань притягнути Росію до відповідальності за війну проти України.

Сполучені Штати з низкою інших країн також сприяють роботі центру, і заступник генерального прокурора США Кенет Політ сказав, що американська сторона вже подала певні матеріали.

Україна сподівається, що новостворений гаазький центр буде частиною підготовки до спеціального міжнародного трибуналу для суду над винними у розв’язанні агресивної війни та у злочинах, що стали її наслідком.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG